Velikonoční tvarohový mazanec
O Velikonocích coby křesťanských svátcích si připomínáme řadu tradic a zvyků. Kromě toho ale tato oslava jara zakončuje čtyřicetidenní půst, a tak je čas i na typické velikonoční dobroty. K těm nejtradičnějším rozhodně patří mazanec.
My si připravíme lehčí, jednodušší a také výživnější verzi s tvarohem.
Potřebujeme:
500g špaldové hladké mouky + mouku na podsypání
1,5 balíčku kypřícího prášku do pečiva
250g měkkého tvarohu
150g másla ghí
50g třtinového cukru
100g erythritol
3 vejce
1 vanilkový cukr nebo 10g vanilkový necukr
špetka soli
Lžička citrónové šťávy
podle chuti: mandle, rozinky...
1 vejce na potření
Postup:
Všechny suroviny by měli mít stejnou teplotu.
Vejce vyšleháme s cukrem (sladidly). Přidáme změklé máslo, tvaroh, sůl a citrónovou šťávu. Prošleháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a pečlivě propracuje, dokud těsto nebude tolik lepit. Přidáme rozinky a mandle.
Pracovní plochu podsypeme moukou. Těsto propracujeme a vytvoříme 2 bochánky (mazance). Bochánky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme malý křížek a posypeme mandlemi.
Pečeme cca 45 minut v předehřáté troubě na 170 st. Před koncem pečení píchneme do těsta párátkem nebo špejlí a když se těsto nebude lepit, mazance jsou hotové.
Dobrou chuť a krásné Velikonoce Vám přeje MUUW!