Kuřecí maso s rýží ala rizoto
Rizoto patří mezi největší pochoutky luxusních restaurací. Rýže se v Itálii pěstuje již od 10. století, kdy ji na Apeninský poloostrov dopravili arabští dobyvatelé.
Rizoto je tradiční italský pokrm z rýže vařené ve vývaru až do krémové konzistence. Většina druhů italského rizota obsahuje máslo, víno a cibuli. Má více variací, ale základ vždy zůstává stejný. Rizoto je téměř nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Pochází ze severní Itálie, z oblasti východního Piemontu, západní Lombardie a Benátek.
Správně zhotovené rizoto by mělo být připraveno dle stanoveného postupu, není-li tomu tak, hovoříme o pokrmu z rýže, který rizotem nelze nazvat. Pravé rizoto, si připravíme někdy příště. Dnes to bude fitness vyvážená večerní rychlovka z rýže a kuřecího masa.
Potřebujeme:
500g kuřecích prsou
350g mražené zeleninové směsi nebo libovolnou čerstvou zeleninu.
150g basmati rýže natural
Olivový olej ve spreji
Sójová omáčka
Sweet chilli omáčka
sůl, pepř, koření dle chuti
Postup:
Rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě dle návodu.
Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme. Maso orestujeme na rozpáleném olivovém oleji. Dochutíme sójovou omáčkou.
Na druhé pánvi zprudka na olivovém oleji osmahneme zeleninu tak, aby zůstala na zkus křupavá a osolíme.
Smícháme dohromady rýži, maso i zeleninu a dochutíme.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!