Mechová krtina

1713730413735

Listový špenát

Pepek námořník možná trochu přeháněl, ale i tak má špenát spousty benefitů. Rozhodně je skvělým prostředkem k posílení organismu. I díky obsaženým bílkovinám a aminokyselinám se špenát příznivě odráží na vývoji svalové hmoty, ač to není tak rychlé a výrazné, jak nám to Pepek námořník předvádí..
Železa špenát neobsahuje tolik, jak se dříve myslelo, ale i toto množství slouží jako jeho hodnotný přírodní zdroj.

Jaké účinné látky špenát obsahuje?

  • karotenoidy (provitamín A retinol) – betakaroten, lutein
  • vitamíny skupiny B (B3 niacin, B8 biotin, B9 kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K
  • železo a minerální látky jako je draslík, vápník, hořčík, draslík, jód nebo fosfor
  • kyselinu šťavelovou (jetelovou sůl), která zefektivňuje vstřebávání vápníku
  • fytohormony, rostlinné hormony, které příznivě ovlivňují i hormony v lidském těle
  • zelené barvivo chlorofyl s protizánětlivými, regeneračními a očistnými účinky

Pozitivní účinky za zdraví

  • Špenát je silný antioxidant. Chrání buňky, podporuje regeneraci.
  • Povzbuzuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém, zlepšuje látkovou výměnu.
  • Je prospěšný pro zdravé zažívání, aktivuje metabolismus sacharidů. Odvodňuje.
  • Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Zklidňuje, pomáhá proti stresu a únavě.
  • Zpevňuje kosti a zuby, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.
  • Je užitečný pro zdravý zrak a zdravé sliznice.

Mechová krtina recept

 Ingredience na korpus497490_bio-kokosove-mleko-rapunzel-400-ml

Ingredience na krém

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 170 °C. Špenát omyjeme a vymačkáme přebytečnou vodu.
  • Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, sladidlem a žloutky do hladkého krému.
  • V míse smícháme mouky a kypřící prášek. Poté do mísy přilijeme špenátové pyré, vanilkový extrakt a promícháme.
  • Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dáme do formy a pečeme 45-55 minut. Zkusíme špejlí, zda je hotové.
  • Hotový korpus necháme vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabeme tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší. 
  • Korpus zarovnáme nožem, odřežeme hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dáme stranou.
  • V míse vyšleháme smetanu do tuha. Vedle si smícháme mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmícháme i šlehačku. Dáme odležet do lednice.
  • Dort dokončíme tak, že do vydlabaného korpusu naskládáme čerstvé ovoce, na něj navrstvíme krém, který vytvarujete do tvaru krtiny. Tu pak posypeme rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
  • Takto hotový dort dáme alespoň na hodinu do lednice a poté podáváme.

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!