Listový špenát
Pepek námořník možná trochu přeháněl, ale i tak má špenát spousty benefitů. Rozhodně je skvělým prostředkem k posílení organismu. I díky obsaženým bílkovinám a aminokyselinám se špenát příznivě odráží na vývoji svalové hmoty, ač to není tak rychlé a výrazné, jak nám to Pepek námořník předvádí..
Železa špenát neobsahuje tolik, jak se dříve myslelo, ale i toto množství slouží jako jeho hodnotný přírodní zdroj.
Jaké účinné látky špenát obsahuje?
- karotenoidy (provitamín A retinol) – betakaroten, lutein
- vitamíny skupiny B (B3 niacin, B8 biotin, B9 kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K
- železo a minerální látky jako je draslík, vápník, hořčík, draslík, jód nebo fosfor
- kyselinu šťavelovou (jetelovou sůl), která zefektivňuje vstřebávání vápníku
- fytohormony, rostlinné hormony, které příznivě ovlivňují i hormony v lidském těle
- zelené barvivo chlorofyl s protizánětlivými, regeneračními a očistnými účinky
Pozitivní účinky za zdraví
- Špenát je silný antioxidant. Chrání buňky, podporuje regeneraci.
- Povzbuzuje krvetvorbu, posiluje imunitní systém, zlepšuje látkovou výměnu.
- Je prospěšný pro zdravé zažívání, aktivuje metabolismus sacharidů. Odvodňuje.
- Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Zklidňuje, pomáhá proti stresu a únavě.
- Zpevňuje kosti a zuby, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.
- Je užitečný pro zdravý zrak a zdravé sliznice.
Mechová krtina recept
- 160 g listového špenátu
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 4 ks vejce (pokojové teploty)
- vanilkový extrakt
- Erythritol nebo jiné sladidlo dle chuti
- 300 g jemné mandlové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 1 ks kypřící prášek
Ingredience na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- vanilkový extrakt
- ovoce na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Špenát omyjeme a vymačkáme přebytečnou vodu.
- Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, sladidlem a žloutky do hladkého krému.
- V míse smícháme mouky a kypřící prášek. Poté do mísy přilijeme špenátové pyré, vanilkový extrakt a promícháme.
- Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dáme do formy a pečeme 45-55 minut. Zkusíme špejlí, zda je hotové.
- Hotový korpus necháme vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabeme tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší.
- Korpus zarovnáme nožem, odřežeme hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dáme stranou.
- V míse vyšleháme smetanu do tuha. Vedle si smícháme mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmícháme i šlehačku. Dáme odležet do lednice.
- Dort dokončíme tak, že do vydlabaného korpusu naskládáme čerstvé ovoce, na něj navrstvíme krém, který vytvarujete do tvaru krtiny. Tu pak posypeme rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
- Takto hotový dort dáme alespoň na hodinu do lednice a poté podáváme.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!