Špagety s pestem z medvědího česneku

 1712825348709

 

Medvědí česnek

Když přijde sezóna medvědího česneku, dlouho neváhejte, trvá jen pár týdnů. Medvědí česnek je nejen skvělou kulinářskou specialitou, ale navíc má řadu pozitivních účinků na náš organismus. Má charakteristickou cibulovou vůni a chuť podobnou česneku. Název „medvědí“ se odvozuje od toho, že medvědi ji prý konzumují po probuzení ze zimního spánku.

Medvědí česnek a účinky na zdraví

Medvědí česnek překypuje živinami, obsahuje hodně vitaminu C, železa a hořčíku. Má také vysoký obsah antioxidantů a antibakteriálních látek. Hlavními výhodami jsou:

  • Podporuje imunitní systém – vysoký obsah vitaminu C s antioxidanty pomáhají posilovat imunitní systém a zvyšují tak naši odolnost před nemocemi

  • Pomáhá snižovat krevní tlak – studie naznačují, že medvědí česnek může pomoci snížit krevní tlak a tak i riziko srdečních onemocnění.

  • Má protizánětlivé účinky – antibakteriální a protizánětlivé látky obsažené v medvědím česneku snižují riziko vzniku zánětlivého onemocnění.

  • Může pomoci při detoxikaci těla – medvědí česnek obsahuje síru, která pomáhá při detoxikaci těla a čištění jater.

  • Zlepšuje trávení – medvědí česnek obsahuje enzymy, které pomáhají trávení a zlepšují funkci celého trávicího ústrojí.


Jak medvědí česnek uchovávat

Čím čerstvější listy medvědího česneku zkonzumujeme, tím lépe. Udrží se tak v něm co nejvíce výživových hodnot i chuti.
Pokud ho nemůžete ihned spotřebovat, lze skladovat těmito způsoby:

  • Lednice – listy medvědího česneku uložte do uzavřené nádoby a dejte do chladničky. Medvědí česnek takto vydrží několik dnů až týden, ale kvalita se postupně snižuje.

  • Mrazák – medvědí česnek můžete zmrazit. Listy omyjeme, nakrájíme na menší kousky a zmrazíme v sáčku určeném do mrazničky. Takto vydrží několik měsíců, téměř až do další sezóny.

  • Sušení – další možností je sušení listů medvědího česneku. Listy se omyjí a nechají usušit na vzduchu nebo v sušičce na bylinky. Usušené listy se poté mohou uložit do uzavřené nádoby a skladovat na suchém a temném místě. Sušený medvědí česnek si udržuje svou chuť a vůni, ale ztrácí část svých živin.


Využití medvědího česneku v kuchyni

  • Pesto – medvědí česnek se ideální ingrediencí na pesto, které můžete použít na těstoviny, topinky, bagety nebo jako dip. Stačí smíchat medvědí česnek s olivovým olejem, sýrem, kešu ořechy, solí a rozmixovat.

  • Polévky a omáčky – bylinku můžete přidat do polévek a omáček, aby jim dodala výraznou chuť. Pokud hledáte jednoduchou a zdravou polévku, zkuste medvědí česnek vařit s bramborami, cibulí a vývarem.

  • Saláty – medvědí česnek se také skvěle hodí do salátů. Stačí ho nasekat a přidat k ostatní zelenině.

  • Pečení – medvědí česnek můžete také použít při pečení, například jako náplň do slaného pečiva nebo do nádivek.

  • Marinády a koření – dá se také použít jako marináda pro maso nebo jako koření při přípravě různých jídel.

Recept - Špagety s pestem z medvědího česneku

Potřebujeme:498630_bio-spagety-polocelozrnne-elibio-500-g

Postup:

Tyčovým mixérem nebo v mixéru umixujeme omyté listy medvědího česneku s větší částí kešu ořechů a olivovým olejem. Přidáme kapku citronové šťávy a dochutíme solí a pepřem.

Špagety uvaříme ve vroucí vodě "al dente". Do horkých těstovin vmíchejte pesto, posypeme parmezánem a ozdobíme zbylými kešu ořechy.

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!