Chia semínka
Tato malá semínka rostliny šalvěj hispánská pěstovali již starověcí Aztékové a Mayové. Používali je při obřadech, ceremoniích, obětovali je bohům a chovaly je ve velké úctě. "Chia" neboli z mayského překladu "síla" - příhodný název pro tuto superpotravinu!
Benefity pro naše zdraví díky chia
- Posilují srdce
Chia semínka pomáhají snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Především kyselina alfa-linolenové je spojována s protizánětlivými účinky a snižováním LDL (špatného) cholesterolu. Mastné kyseliny mají také příznivý vliv na snižování krevního tlaku, předchází vzniku krevních sraženin a pomáhají při prevenci infarktu či mrtvice.
- Regulují hladinu cukru v krvi
Chia semínka jsou výborným zdrojem vlákniny, kvalitních bílkovin a komplexních sacharidů, díky čemuž pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Vláknina totiž zpomaluje a prodlužuje proces vstřebávání cukrů, díky čemuž přidání chia semínek do jídel může zmírnit kolísání hladiny cukru v krvi.
Díky vláknině (chia semínka obsahují jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu) působí jako prebiotikum a podporují tak přátelské střevní bakterie a celkově celý veledůležitý střevní mikrobiom. Tento náš střevní mikrobiom je také označován jako druhý mozek. Podílí se nejen na zdravém trávení, ale ovlivňuje i naši psychiku a především také imunitní systém.
Chia semínka obsahují minerály, jako je fosfor, vápník, hořčík či draslík, které hrají důležitou roli při udržení zdraví kostí. Dlouhodobý nedostatek vápníku může vést ke vzniku osteoporózy a zvýšenému riziku zlomenin.
Chia semínka jsou zdrojem mnoha antioxidantů, které chrání buňky. Polyfenoly, kvercetin, ale také rutin, kyselina chlorogenová či kyselinu kávová bojují proti volným radikálům i příznakům stárnutí.
Jak zařadit chia semínka do jídelníčku?
Pokud s chia semínky nemáte zkušenosti, začněte raději pomalu, aby mělo vaše tělo čas přizpůsobit se. Také je potřeba dostatečně pít. Semínka ideálně nechte před použitím nabobtnat, abyste maximalizovali jejich vlastnosti.
Můžete si z nich připravit chia pudink, který se skvěle hodí k snídani či jako sladká tečka za obědem. Chia pudink lze připravit na mnoho různých způsobů. Základem je namočení chia semínek do rostlinného či klasického mléka. Zkombinujte 4 polévkové lžíce chia semínek s jednou sklenicí mléka, přidejte erythritol nebo sladidlo dle vlastního výběru a nechte chia odpočinout v chladničce na pár hodin, ideálně přes noc. Semínka krásně nabobtnají a vytvoří konzistenci podobnou pudinku. Ten si pak můžete dochutit čerstvým nebo sušeným ovocem sladkým sirupem či oříšky.
Využití chia semínek tímto ale nekončí. Zde jsou další tipy na to, jak zakomponovat chia semínka do vašeho jídelníčku:
- do vody, čaje či džusu,
- do domácí limonády,
- do smoothies,
- do domácí granoly,
- do míchaných vajec,
- jako křupavá drobenka na maso či ryby,
- do těsta na pizzu,
- do salátových dresinků,
- do polévek a omáček na zahuštění,
- do domácích proteinových tyčinek,
- do palačinek či vaflí.
Pevné zdraví Vám přeje MUUW!