Tamari sójová omáčka 200 ml BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.461003Související produkty
Detailní popis produktu
Tamari je sójová omáčka a ta vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Ve vaší kuchyni zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.
Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.
Tipy na použití:
- dresink na salát s citronem
- gratinovaná plněná cuketa
- salát z avokáda a bílé ředkve
- zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů - dresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem - jednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octem - restovaná hlíva ústřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování - marinády
- na zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev - pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu - polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Složení:
Voda, SÓJOVÉ boby* 33 %, jedlá sůl mořská 15,4 % , destilované Sake* (voda, rýže*, jedlá sůl, fermentační činidlo: Aspergillus oryzae), pražené SÓJOVÉ boby* 2,5 % fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Alergeny:
Sója
Skladování:
Skladujte v suchu a chladu. Po otevření skladujte při teplotě do 10°C a spotřebujte co nejdříve.
Legislativní zařazení:
Sójový výrobek - tekuté ochucovadlo.
Země původu:
Japonsko
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
Dle chuti používejte do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Asijská ochucovadla - shoyu, tamari, miso pasty |
---|---|
Hmotnost: | 0.202 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 228 kj / 54 kcal |
Tuky: | 0,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0 g |
Sacharidy: | 3,9 g |
z toho cukry: | 0 g |
Bílkoviny: | 9,3 g |
Sůl: | 13 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.