Shoyu sójová omáčka 500 ml BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.460010Související produkty
Detailní popis produktu
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. Stačí jen malé množství a prohloubí se a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.
Tipy na použití:
- čínská shoyu polévka s shitake a rýží
- rýžový salát s rajčaty
- zeleninové soté
- zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů - dresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem - jednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem - restovaná hlíva ústřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování - marinády
na zeleninu, maso i ryby
shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev - pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu - polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Složení:
Voda, SÓJOVÉ BOBY* 19 %, PŠENICE* 16 %, jedlá mořská sůl 12 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Alergeny:
Lepek, Sója
Skladování:
Skladujte v chladu.
Legislativní zařazení:
Sójový výrobek - tekuté ochucovadlo.
Země původu:
Japonsko
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
K dochucení pokrmů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Asijská ochucovadla - shoyu, tamari, miso pasty |
---|---|
Hmotnost: | 0.766 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 264 kj / 62 kcal |
Tuky: | 0,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0 g |
Sacharidy: | 6,2 g |
z toho cukry: | 0 g |
Bílkoviny: | 8,8 g |
Sůl: | 12 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.