Shoyu sójová omáčka 500 ml BIO COUNTRY LIFE

Kód: C01.460010
165 Kč
Shoyu sójová omáčka 500 ml BIO COUNTRY LIFE
165 Kč 144 Kč / ks 288 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
27.11.2024
Možnosti doručení

Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. Stačí jen malé množství a prohloubí se a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. Stačí jen malé množství a prohloubí se a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.

Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.

Tipy na použití:

  • čínská shoyu polévka s shitake a rýží
  • rýžový salát s rajčaty
  • zeleninové soté
  • zálivka s kešu
    lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
  • dresink na salát
    smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
    dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
  • jednoduchý dresink na salát
    smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
  • restovaná hlíva ústřičná
    hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
  • marinády
    na zeleninu, maso i ryby
    shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
    výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
  • pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
    shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
  • polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

  • vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
  • tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
  • tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Složení:
Voda, SÓJOVÉ BOBY* 19 %, PŠENICE* 16 %, jedlá mořská sůl 12 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny:
Lepek, Sója

Skladování:
Skladujte v chladu.

Legislativní zařazení:
Sójový výrobek - tekuté ochucovadlo.

Země původu:
Japonsko

Certifikace:
CZ-BIO-001

BIO:
Ano

Příprava / určení:
K dochucení pokrmů.

Doplňkové parametry

Kategorie: Asijská ochucovadla - shoyu, tamari, miso pasty
Hmotnost: 0.766 kg
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: 264 kj / 62 kcal
Tuky: 0,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 6,2 g
z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 8,8 g
Sůl: 12 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: