Rybíz v medu Hmotnost: 75 g
Kód: V02.269Související produkty
Detailní popis produktu
Rybíz v medu, potěšení z černé kuličky a včelí plástve. Naberte si!
Rybíz a med, to se rýmuje. A navíc – rybízový med skvělý nejen na rýmu je. Když se kyselá chuť rybízu rozloží ve sladkém medu, rybízová mega dávka vitamínu C už prostě nikomu úsměv nezkřiví.
- Typickým rysem rybízového medu je vyvážená chuť a svádivá vůně.
- Rybíz v medu přináší potěšení z černé kuličky a včelí plástve.
- Pro ještě lepší požitek jsme přeseli a odebrali pecičky.
Orybízujte si život a objednejte si rychle rybízový med.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
„Žáku“, říká učitel,
„med a rybíz
denně ty bys
hojně mlsat měl!“
A má pravdu. Rybízový med je totiž chutný, zdravý – ideální svačinka.
Jak jsme objevili černý rybíz?
Na zahrádce ho bylo vždycky dost. Stačilo otevřít pusu, natrhat plnou hrst a ham! to si dám. Šťavnatý, plný vitamínů. Ale co s tou trpkou kyselostí? Teď už to víme. Skvěle se hodí do slaďounkého medíku! Výsledná chuť je vyvážená a podpořená svádivou vůní. Malé černé bobulky plné kyselé v kombinaci s pastovaným medem nechutnaly nikdy líp.
- Zajímavost z našeho blogu: proč je pro nás kyselina L-askorbová v rybízu tak důležitá?
Složení a konzistence medu rybízového
Složení našeho černého rybízu v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mrazem sušený černý rybíz. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaný rybíz a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte rybízový med při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené.
Černý rybíz – popis a zajímavosti
Rybíz černý (Ribes nigrum) je opadavý keř, který dorůstá do výšky až 150 cm. Roste na celém území České republiky, kromě horských oblastí. A vlastně se ani neví, odkud přesně pochází. Dodává tělu energii, posiluje činnost srdce, svalů a žaludku, mírní průjem a řeší rozhozené trávení. Slouží jako prevence v boji s artritidou, aterosklerózou, demencí, ledvinovými kameny, rakovinou a mnoha jinými zdravotními obtížemi.
- Obsahuje až několikrát více vitamínu C než většina ostatního ovoce včetně citronu.
- Kvůli rozsáhlému vlivu na lidské tělo ho řadíme mezi tzv. superpotraviny.
- Další zajímavosti o rybízu najdete na našem blogu.
Výroba rybízu v medu
Ochucený med s rybízem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme černý rybíz v medu nejraději?
Náš med s rybízem, ryzí zdroj vitamínů, využijete během celého roku. Když je krize, rybízový med pomůže. V čaji chutná stejně dobře jako na toustu. Na teplých palačinkách nebo vdolcích se rozpustí a chutná nepopsatelně dobře. Můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, pudinky).
Podrobnosti o medu rybízovém
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 394 / 333 kcal |
Tuky | 0,1 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 81 g |
Z toho cukry | 79 g |
Bílkoviny | 0,5 g |
Sůl | 0 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (96 %), lyofilizovaný černý rybíz (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Doplňkové parametry
Kategorie: | Med a včelí produkty |
---|---|
Hmotnost: | 0.075 kg |
Hmotnost: | 75 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.