Quinoa 500 g BIO COUNTRY LIFE

Kód: C01.111077
128 Kč
Quinoa 500 g BIO COUNTRY LIFE
128 Kč 113 Kč / ks 226 Kč / 1 kg
Skladem
Můžeme doručit do:
26.11.2024
Možnosti doručení

Quinoa je svěží a lehká alternativa rýže či jiné přílohy. Připravíte ji během chvilky a v kuchyni má široké využití (přílohy, saláty, nádivky, nákypy). Neobsahuje lepek a je snadno stravitelná. Vyzkoušejte ji v biokvalitě.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Quinoa je svěží a lehká alternativa rýže či jiné přílohy. Připravíte ji během chvilky a v kuchyni má široké využití (přílohy, saláty, nádivky, nákypy). Neobsahuje lepek a je snadno stravitelná. Vyzkoušejte ji v biokvalitě.

Univerzální mňamka! Promyjte ji a připravuje podobně jako rýži. Na sladko i na slano. Je rychle hotová a uspokojí každý mlsný jazýček. Ráno jako sladká kaše, k obědu příloha k dušeným jídlům i omáčkám. Večer ji přidejte do salátů, polévek nebo zapečte se zeleninou. Po karbanátcích z ní se jenom zapráší a čokoládový dortík z quinoy je dokonalou tečkou.

Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Výborně zpestří a ozdraví vaši kuchyni. Hodí se jako příloha a ostudu neudělá ani jako samotný základ jídla. Můžete si ji připravit na sladko i na slano, zapékat, použít jako zavářku do polévek nebo ji přidat do vegetariánských karbanátků. Chutná teplá i za studena.

Základní recept: quinou v cedníku propláchněte dvakrát vroucí vodou, poté zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte 15 minut. Případně nechte ještě pod poličkou dojít.

Využití:

  • příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám
  • do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině
  • náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů, ale např. i do náplní na quiche
  • karbanátky a placičky
  • nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží
  • snídaně 
  • Quinoovo-kokosové kuličky 

Merlík chilský aneb quinoa se tváří jako novinka zdravého stravování. Není však novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme - pěstuje se často v botanických zahradách.

Quinoa existuje v několika stovkách variant, které se liší barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, často se prodává i červená a černá varianta quinoy. Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

Složení:
Quinoa- Merlík čilský*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování:
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %. 

Legislativní zařazení:
Obilný mlýnský výrobek – quiona.

Země původu:
Bolívie

Certifikace:
CZ-BIO-001

BIO:
Ano

Příprava / určení:
Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.

Doplňkové parametry

Kategorie: Quinoa - merlík čilský
Hmotnost: 0.504 kg
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: 1539 kj / 368 kcal
Tuky: 6,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,7 g
Sacharidy: 57 g
z toho cukry: 1,3 g
Bílkoviny: 14 g
Sůl: 0,01 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: