Quinoa 250 g COUNTRY LIFE
Kód: C01.113028Související produkty
Detailní popis produktu
Quinoa je svěží a lehká alternativa rýže či jiné přílohy. Během chvíle je hotová a v kuchyni má široké využití (přílohy, saláty, nádivky, nákypy). Neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná.
Propláchněte ji a připravujte podobně jako rýži. Na sladko i na slano. Je rychle hotová a uspokojí každý mlsný jazýček. Ráno jako sladká kaše, k obědu příloha k dušeným jídlům i omáčkám. Večer ji přidejte do salátů, polévek nebo zapečte se zeleninou. Po karbanátcích z ní se jenom zapráší a čokoládový dortík z quinoy je dokonalou tečkou.
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Výborně zpestří a ozdraví vaši kuchyni. Hodí se jako příloha a ostudu neudělá ani jako samotný základ jídla. Můžete si s ní opravdu vyhrát a připravit ji na sladko i na slano, zapékat, použít jako zavářku do polévek nebo ji přidat do vegetariánských karbanátků. Chutná teplá i za studena.
Základní recept: quinou v cedníku propláchněte dvakrát vroucí vodou, poté zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte 15 minut. Případně nechte ještě pod poličkou dojít.
Využití:
- příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám
- do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině
- náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů, ale např. i do náplní na quiche
- karbanátky a placičky
- nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží
- snídaně
- Quinoovo-kokosové kuličky
Merlík chilský aneb quinoa se tváří jako novinka zdravého stravování. Není však novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme - pěstuje se často v botanických zahradách.
Quinoa existuje v několika stovkách variant, které se liší barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, často se prodává i červená a černá varianta quinoy. Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.
Složení:
Quinoa - merlík čilský.Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.
Skladování:
Skladujte v suchu a chladu.
Země původu:
Bolívie
Příprava / určení:
Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Quinoa - merlík čilský |
---|---|
Hmotnost: | 0.267 kg |
Počet kusů v balení (kartonové množství): | 14 |
Jedná se o BIO výrobek?: | NE |
Jedná se o Fairtrade výrobek?: | NE |
Nutriční hodnoty: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>1567kJ/373kcal. Tuky:6,1g. z toho nasycené mastné kyseliny:0,7g. Sacharidy:63,0g. z toho cukry:2,0g. Vláknina:0,0g. Bílkoviny:13,0g. Sůl:0,04g</p> |
Složení produktu: | Quinoa - merlík čilský.Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. |
Minimální trvanlivost: | 304 |
Země původu: | Španělsko |
EANs: | 18595016551220, 8595016551223, 8595016551216 |
Podrobná specifikace: | <!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2020-11-11T14:40:50 --><p>Univerzální mňamka! Promyjte ji a připravuje podobně jako rýži. Na sladko i na slano. Je rychle hotová a uspokojí každý mlsný jazýček. Ráno jako sladká kaše, k obědu příloha k dušeným jídlům i omáčkám. Večer ji přidejte do salátů, polévek nebo zapečte se zeleninou. Po karbanátcích z ní se jenom zapráší a čokoládový dortík z quinoy je dokonalou tečkou.</p><p>Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Výborně zpestří a ozdraví vaši kuchyni. Hodí se jako příloha a ostudu neudělá ani jako samotný základ jídla. Můžete si s ní opravdu vyhrát a připravit ji na sladko i na slano, zapékat, použít jako zavářku do polévek nebo ji přidat do vegetariánských karbanátků. Chutná teplá i za studena.</p><p>Základní recept: quinou v cedníku propláchněte dvakrát vroucí vodou, poté zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte 15 minut. Případně nechte ještě pod poličkou dojít.</p><p><strong>Využití:</strong></p><ul><li>příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám</li><li>do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině</li><li>náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů, ale např. i do náplní na quiche</li><li>karbanátky a placičky - viz časopis <a href="https://issuu.com/countrylife.cz/docs/casopis_dobroty21_podzim-2017_web?e=26874338/52858965">Dobroty podzim 2017</a> str. 18</li><li>nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží</li><li>snídaně - recept na snídaňovou krémovou quinou naleznete <a href="https://www.countrylife.cz/snidanova-kremova-quinoa">zde</a></li><li>Quinoovo-kokosové kuličky - recept na neobvyklé kuličky naleznete <a href="https://www.countrylife.cz/quinoovo-kokosove-kulicky">zde</a></li></ul><p>Merlík chilský aneb quinoa se tváří jako novinka zdravého stravování. Není však novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme - pěstuje se často v botanických zahradách.</p><p>Quinoa existuje v několika stovkách variant, které se liší barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, často se prodává i červená a černá varianta quinoy. Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.</p> |
Návod k použití: | Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut. |
Nutriční údaje: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>1567kJ/373kcal. Tuky:6,1g. z toho nasycené mastné kyseliny:0,7g. Sacharidy:63,0g. z toho cukry:2,0g. Vláknina:0,0g. Bílkoviny:13,0g. Sůl:0,04g</p> |
Doplňkové údaje: | <p><strong>Skladování:</strong>Skladujte v suchu a chladu.<br /><strong>Legislativní zařazení:</strong> |
Rostlinný produkt: | ANO |
Přirozeně bezlepkový: | ANO |
Bez přidaného cukru: | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.