Panenský raw kokosový olej BIO
Kód: V01.1214Související produkty
Detailní popis produktu
Kokosový olej je všestranný domácí pomocník. Získává se šetrným zpracováním dužiny kokosových ořechů a nese jejich typické aroma. Pro své zdraví prospěšné vlastnosti si vysloužil velkou oblibu především v ajurvédské a vegetariánské kuchyni. Hojně se používá také při výrobě domácí kosmetiky. Někdy bývá právem označován jako „univerzální všeuměl“.Zdroj blahodárných MCT tuků
Nutriční benefit kokosového oleje je spojen zejména s vysokým obsahem mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (tzv. MCT tuky). Tento typ tuků slouží zejména jako rychlý zdroj energie a navíc podporují metabolismus. Zajímavostí je, že čistý MCT olej, extrahovaný z kokosového oleje, se používá jako sportovní suplement, který zásobí organismus energií a nezatíží při tom trávení.
Šetrný způsob výroby
Kokosový olej se dá produkovat využitím 2 technologií: pomocí „suchého“ nebo „mokrého“ mletí. Při suchém zpracování se suší ohněm, slunečním zářením nebo prostřednictvím pece.
Výrazně šetrnější je metoda tzv. mokrého mletí, kterou se vyrábí i náš kokosový olej. Tento postup využívá surový kokos. Po sběru se kokosové ořechy rozseknou, oloupou a dužina se nastrouhá. Vznikne jemná drť, která se zahřívá maximálně na 42 °C pro odpaření vody. Z této hmoty se následně za studena lisuje kokosový olej prvotřídní kvality.
Kokosový olej v kuchyni
Panenský kokosový olej je zdravou kulinární ingrediencí, pokud se používá k jemnější tepelné úpravě, jako je dušení nebo restování. Když ale překročí tzv. kouřový bod – u nerafinovaného (panenského) kokosového oleje je to dosažení 175 °C, přestává být stabilní a začnou v něm probíhat chemické změny.
Dosažení kouřového bodu poznáme podle toho, že se z oleje na pánvi začne kouřit a prskat. Některé látky, které při přepalování vznikají, jsou zdraví nebezpečné a označují se za karcinogenní. Proto bychom se přepalování kokosového oleje měli vyhnout.
Při tepelných úpravách, kde dochází k vysokým teplotám (typicky smažení nebo pečení), je nutné používat tuky s vyšším kouřovým bodem – ideálně 200°C a vyšším.
Využití kokosového oleje v domácnosti
Kokosový olej se vyplatí mít doma pro univerzální použití. Je vynikající na masáže a péči o pokožku těla, např. do koupele, po opalování, jako zubní olej, zábal na vlasy nebo lubrikant.
Jak ho správně používat na pokožku?BIO kokosový olej je ideální především pro sušší a citlivou pokožku. Abyste z něj měli co největší užitek, je potřebné ho nanášet na předem navlhčenou pokožku nebo konečky vlasů.
Jeho výhodou je dlouhá trvanlivost. Kokosový olej velmi pomalu oxiduje a vzdoruje žluknutí. Životnost má přibližně dva roky.
Složení: kokosový olej BIO za studena lisovaný
Nutriční hodnoty ve 100g
Energetická hodnota
3592 kJ/ 862 kcal
Tuky
100 g
z toho nasycené tuky
86,6 g
Sacharidy
0 g
z toho cukry
0 g
Vláknina
0 g
Bílkoviny
0 g
Sůl
0 g
Skladování:
Skladujte v suchu a temnu, při teplotě od 5°C do 35°C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kokosový olej |
---|---|
Hmotnost: | 0.3 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.