Mandle 100 g COUNTRY LIFE
Kód: C01.142016Související produkty
Detailní popis produktu
Mandle jsou u nás dobře známé a také velmi oblíbené. Mají typickou jemnou sladkou chuť a dají se jíst samotné. Připravíte z nich ale i sladké dobroty a exotické speciality. Mandle se hodí i pro výrobu domácího mandlového mléka.
Nemusíte je použít pouze na vánočku. Připravte si třeba domácí mandlový nápoj anebo použijte je v zelených smoothies. Nebo je namočte, oloupejte a mlsejte!
Využití:
- pochutina - mandle jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu
- loupané - stačí mandle v hrnci krátce spařit a slupka jde krásně dolů, z loupaných mandlí pak můžete připravit mandlové mléko nebo je opražit na pánvi
- pečení - mandle můžete rozdrcené přidat do těsta a dodat mu tak jemné oříškový nádech, celé mandle jsou chutné například v závinech
- cukroví - mandle můžete obalit v rozpuštěné čokoládě, můžete s nimi hotové pečené cukroví ozdobit nebo je rozdrtit a udělat si mandlové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem a kokosem
- smoothie - nebojte se přidat mandle při přípravě vašeho oblíbeného smoothie
- marocká pomazánka Amlou - zcela rozemleté mandle smíchejte s arganovým olejem, dochucujte medem
- kuskus - mandle pokrájejte a přidejte do sladkého i slaného kuskusu
- Turrón - španělský vánoční dezert připravíte tak, že oloupané umleté mandle přidáte do hrnce spolu s citrónovou kůrou, kde už máte rozpuštěný med s cukrem, nakonec bílek vyšlehaný do tuhé pěny smíchejte se směsí a vše vylijte na plech, nechte ztuhnout (300 g mandlí, 100 g cukru, 250 g medu)
Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.
Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.
Složení:
MANDLE jádra.Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, jiných skořápkových plodů a sezamu.
Alergeny:
Skořápkové plody
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Legislativní zařazení:
Suché skořápkové plody – sladké mandle.
Země původu:
Spojené státy
Příprava / určení:
Určeno k přímé spotřebě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mandle |
---|---|
Hmotnost: | 0.101 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 2497 kj / 604 kcal |
Tuky: | 52 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 4,7 g |
Sacharidy: | 7,6 g |
z toho cukry: | 4,9 g |
Bílkoviny: | 20 g |
Sůl: | 0,04 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.