Květový med se slunečnicí Hmotnost: 75 g
Kód: V02.1247Související produkty
Detailní popis produktu
Květový med slunečnicový
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Jeden proslulý český básník kdysi napsal:
„Z pole žlutých slunečnic
nezbylo už dávno nic.
Že by přece? Radost pohledět.
Mlsáme z nich sladký med!“
Mlsáme ho i my, protože tekutý slunečnicový med skutečně krásně voní, chutná a ještě je plný léčivé síly. Zkuste ho i vy.
Jak jsme objevili slunečnicový med?
Jak jsme objevili slunečnici? Tu jsme přece nemohli přehlédnout. Vždyť měří i přes 3 metry! Její nádherné žluté květy se na nás s láskou smějí z polí a její vůni milují také včelky.
Složení a konzistence slunečnicového medu
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů slunečnice. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to krystalizace?
Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…
Slunečnicový med – popis a zajímavosti
Nejvyšší slunečnice (řecky Helianthus) světa dorostla do 916 centimetrů. Původně ji pěstovali američtí indiáni a:
- na starý kontinent ji dovezli španělští dobyvatelé v 16. století,
- slunečnicová semínka v květu dodržují Fibonacciho posloupnost,
- heliotropismus slunečnic znamená otáčení jejich květů za sluníčkem.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu slunečnicového
Květový slunečnicový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky létají z úlů naší včelnice u Kolína na pole, kde slunečnice každý rok kvete koncem června. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový se slunečnicí.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme slunečnicový med nejraději?
Slupnout slunečnicový med a už je dobře. Váš čaj rozzáří kdykoliv během roku a vám dodá porci energie a štěstí. Samozřejmě, že patří i na pečivo: z křupavého rohlíčku, čerstvého chleba nebo teplé housky vykouzlí snídani jako z pohádky. A to nejlepší na konec: slunečnicový med si zamilujete i jen tak na lžičce. Prý se tomu říká láska.
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Obsahuje: slunečnicový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %
Doplňkové parametry
Kategorie: | Novinky |
---|---|
Hmotnost: | 0.075 kg |
Hmotnost: | 75 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.