Kakao v medu Hmotnost: 75 g
Kód: V02.155Související produkty
Detailní popis produktu
Med s kakaem chutná každý den. Je to pamlsek!
Kakajo je základ. Báječná vůně dalekých zemí, krásné vzpomínky na dětství, nekonečná inspirace do kuchyně. Pamlsek! Kakaový med si zaslouží čestné místo ve vašem jídelníčku, protože:
- chutná úžasně (kakaově sladce, se silným nástupem a dlouhým dozníváním),
- hodí se do spousty receptů (ovesné kaše, dezerty, sušenky, nápoje),
- vypadá skvěle (připravený do akce v poličce i jako dárek),
- prospívá organismu (například prodlužuje věk).
Kakajo. Jo! Klikejte, do košíku vkládejte, objednávejte.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Poslouchejte pohádku:
„Med pospíchá do skleničky.
Copak ho to láká sem?
Sladký sen za jeho víčky:
že tam bude s kakaem.“
Jak jsme objevili kakao a med?
Kakao nám připomíná ta krásná léta, kdy jsme ještě byli malí. Proto jsme chtěli vytvořit něco dobrého pro všechny, kteří v sobě stále mají ba i menší než větší kousek dětské dušičky. Výsledná hořkosladká chuť vám v ústech rozehraje symfonii pohody, vášně a slasti. Zní jako vytříbené tóny v podání mistrovského orchestru, které si chcete dopřávat pořád znova a znova.
- Zajímavost z našeho blogu: Kakaovník, kakaové boby a kakao pěkně přehledně.
Složení a konzistence kakaového medu
Složení našeho kakaa v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a nealkalizovaný kakaový prášek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kakaem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kakao – popis a zajímavosti
Kakao se vyrábí z kakaových bobů – semen plodu kakaovníku pravého (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.
- Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
- Dobyvatele Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Hlavní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:
- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
- antioxidanty (flavonoly),
- anandamid a kofein,
- zdravé tuky.
Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:
- povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,
- ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,
- uvolňovat napětí v unavených svalech,
- přispívat k růstu vlasů a nehtů,
- zvyšovat milostnou touhu,
- pomáhat při nachlazení,
- dostávat tělo do formy,
- zvětšovat chuť k jídlu,
- platit na astma.
Výroba kakaového medu
Ochucený med kakaový děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kakao v medu nejraději?
Čoko pomazánka med s kakaem si mezi našimi ochucenými medy drží pevnou a neochvějnou pozici největší čokomlsky. Z praxe víme, že u dětí vede: naše malá holčička snídá nakrájené chlebové čtverečky natřené kakaovým medem nejmíň dvakrát za týden. Palačinky tímto majstrštykem tuníme taky. Můžete ho namazat i na pečivo, přidat do pokrmů, osladit s ním dezerty nebo ovesnou kaši. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Náš tip: ovesnou kaši s medem kakaovým si připravte hned zítra ráno.
Podrobnosti o medu kakaovém
Výživové údaje na 100 g | |
Energie | 1 390 / 332 kcal |
Tuky | 0 g |
Z toho nasycené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
Z toho cukry | 80 g |
Bílkoviny | 0,3 g |
Sůl | 0 g |
Obsahuje: květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (5 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Doplňkové parametry
Kategorie: | Novinky |
---|---|
Hmotnost: | 0.075 kg |
Hmotnost: | 75 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.