Kakao s chilli v medu Hmotnost: 75 g

Kód: V02.224
89 Kč / ks
Skladem - ihned k odeslání (1 ks)
Můžeme doručit do:
25.9.2024
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Med s kakaem a chilli sladce pálí. Načerpejte s ním pohodu a síly

Sladké, pálivé a hořké jde náramně k sobě. Sladký luční med od našich pilných včeliček. Čili, o kterém jste se ve škole učili, že pálí jako čert. Hořké kakao s báječnou vůní dalekých zemí. V jedné skleničce chutnají jako kakaový med s chilli ďábelsky dobře! Ve vašem jídelníčku mu dejte čestné místo, neboť:

  • na jazyku začíná sladkým kakaovým vzplanutím a končí dlouhým, ostrým dojezdem > úžasná chuť,
  • do ovesné kaše, nápojů, dezertů, na pečivo padne jako ušitý > široké využití při stravování,
  • v poličce i během předávání oslavenci působí jako fešný štramák > zajímavý vzhled,
  • pěkně vás zahřeje a budete díky němu v pohodě a čilí > dodá vám jiskru.

Medík + kakalíno + chilli = sladká čertovinka, která rozpálí i vás. Stačí vložit do košíku.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Chilli med kakaový zbožňujeme:

Co bychom si bez čili počali?
Napadlo nás, když jsme před devátou
sklenku pátou
chilli medu s kakaem načali.“

Jak jsme objevili chilli, kakao a med?

Sladké a pálivé k sobě patří odjakživa. My máme z kakaa a chilli husí kůži všude po těle. Dohromady jim to jde opravdu skvěle, především jako obrovsky smyslná a dráždivá pikantérie, údajně také afrodiziakální hlavně pro muže. Takže holky a kluci, tohle jsme pro vás namíchali. Výsledná chuť je hořkosladce ohnivá a v ústech vám rozehraje symfonii pohody, vášně a slasti. Z čili se vám na čele objeví krůpěje potu, pálení se ve slaďoučkém medu příjemně rozplyne a ještě dlouho ve vás zanechá žár a dobrou náladu.

Složení a konzistence kakaového medu s chilli

Složení našeho kakaa s chilli v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, mletý kajenský pepř a nealkalizovaný kakaový prášek (přírodní, 22% obsahu tuku). Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Kakao – popis a zajímavosti

Kakao se vyrábí z kakaových bobů – semen plodu kakaovníku pravého (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.

  • Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.
  • Dobyvatele Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.
  • Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Hlavní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:

  • minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),
  • antioxidanty (flavonoly),
  • anandamid a kofein,
  • zdravé tuky.

Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:

  • povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,
  • ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,
  • uvolňovat napětí v unavených svalech,
  • přispívat k růstu vlasů a nehtů,
  • zvyšovat milostnou touhu,
  • pomáhat při nachlazení,
  • dostávat tělo do formy,
  • zvětšovat chuť k jídlu,
  • platit na astma.

Chilli – popis a zajímavosti

Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) se česky nazývá také feferonka či kajenský (cayenský) pepř. Jedná se o plod exotické křovité papriky ze Střední Ameriky.

  • Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.
  • Její pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).
  • Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.
  • Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba chilli medu s kakaem

Ochucený med s kakaem a chilli děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

  • Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme kakao s chilli v medu nejraději?

Někdo to rád pálivé. Vy také? Proto si pochutnáte na našem skvělém medu s chilli a kakaem. Můžete si ho dopřát jenom tak pro radost, ale i s čímkoliv, když máte chuť na pořádně vostrej nářez. Využijete ho každý den v dezertech, na pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu – čupr pepr. Moc dobrý je také k bílým smetanovým jogurtům, ve kterých se chuť chilli ještě o dost zjemní. Lze ho rozmíchat v koktejlu nebo ve smoothie.

Podrobnosti o medu kakaovém s chilli

Výživové údaje na 100 g
Energie 1 401 / 335 kcal
Tuky 1,1 g
Z toho nasycené kyseliny 0,5 g
Sacharidy 79 g
Z toho cukry 76 g
Bílkoviny 1,3 g
Sůl 0 g


Obsahuje:
květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (4 %), mletý kajenský pepř (1 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici

Doplňkové parametry

Kategorie: Novinky
Hmotnost: 75 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: