Jáhly 500 g COUNTRY LIFE

Kód: C01.113001
42 Kč –9 %
Jáhly 500 g COUNTRY LIFE
42 Kč –9 % 38 Kč 76 Kč / 1 kg
Skladem
Můžeme doručit do:
23.5.2024

Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Velmi snadná příprava a široké využití v kuchyni. Jsou skvělým základem pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Velmi snadná příprava a široké využití v kuchyni. Jsou skvělým základem pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, neboť jsou přirozeně bezlepkové.

Tipy a recepty:

  • polévky 
  • sladké pečení
  • kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
  • rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
  • placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
  • nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
  • slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
  • knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických

Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.

Jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu.

Složení:
Jáhly. Může obsahovat stopy lepku.

Skladování:
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení:
Jáhly.

Země původu:
Ukrajina

Příprava / určení:
Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.

Doplňkové parametry

Kategorie: Jáhly
Hmotnost: 0.504 kg
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: 1511 kj / 361 kcal
Tuky: 4,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,72 g
Sacharidy: 73,1 g
z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 11,02 g
Sůl: 0,01 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: