Droždí lahůdkové se sladem 150 g COUNTRY LIFE
Kód: C01.492005Související produkty
Detailní popis produktu
Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Chutí a vůní připomíná parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně dochutí jak pomazánky tak i omáčky, rizota, pesta…
Slad se nejčastěji vyrábí z ječmene, proto je tento druh droždí s lepkem.
Nabízíme také lahůdkové droždí bez přidaného ječmene.
Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry, což může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.
Tipy na použití:
- karbanátky
přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu - drožďová pomazánka
smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky - vajíčková pomazánka
orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami - bazalkové pesto
rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšku, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky) - smetanové omáčky
- rizota
- saláty
- dušená zelenina
- luštěninová jídla
- na chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?
- glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
- jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
- bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
- pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
- chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
- volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti - pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
- důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ
Složení:
Sušené inaktivované kvasnice, SLADOVÝ výtažek 7 %.
Alergeny:
Lepek
Skladování:
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení:
Droždí jedlé - sušené.
Země původu:
Francie
Příprava / určení:
Slouží k dochucování pokrmů a pomazánek. Nevhodné pro pekařské účely.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Přísady na vaření a pečení - droždí, bujóny, kypřící prášky, hrašky, vanilka |
---|---|
Hmotnost: | 0.153 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 1345 kj / 320 kcal |
Tuky: | 4,8 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,6 g |
Sacharidy: | 9 g |
z toho cukry: | 9 g |
Bílkoviny: | 47 g |
Sůl: | 0,5 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.