Čočka červená půlená loupaná 500 g BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.120014Související produkty
Detailní popis produktu
Červená čočka nemá slupku jako jiné luštěniny a je oranžově zbarvena. Nemusí se namáčet a je rychle uvařená. Po uvaření se rozpadá a proto hodí se tak především k přípravě kaše nebo polévky.
Je vhodná na pomazánky, přílohy i karbanátky máte za pár minut. Indický dhal pořádně zasytí a polévky z ní nemusíte ani zahušťovat. Jde ruku v ruce s kari kořením a kurkumou, ale nebojte se ani kombinace s banánem a smetanou. Sladká chuť jí sluší.
Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku. Jelikož se nejedná o celá semena, červenou čočku nenaklíčíte. Říkáme jí sice červená, ale je spíše oranžová, po uvaření dokonce až žlutá. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.
Využití:
- polévky - čočku přidejte do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít, pokud přidáte kokosové mléko a kurkumu
- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- pomazánka - rozmixovaná čočka a jáhly dohromady skvěle fungují jako chutná pomazánka
- zahušťování - s uvařenou čočkou zahustíte guláš nebo jiné hutné třeba zeleninové jídlo v hrnci
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- na sladko - čočku rozmixujete se smetanou a banánem, oblíbený pokrm především u dětí
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení:
Čočka červená půlená*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování:
Skladujte v suchu a chraňte před přímým slunečním zářením.
Legislativní zařazení:
Luštěniny – čočka drobnozrnná.
Země původu:
Turecko
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
Červenou čočku loupanou nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Vařte 15 minut v poměru 1 díl čočky na 2 díly vody.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čočka |
---|---|
Hmotnost: | 0.504 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 1470 kj / 348 kcal |
Tuky: | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 52 g |
z toho cukry: | 2 g |
Bílkoviny: | 26 g |
Sůl: | 0,03 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.