Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFE

Kód: C01.120024
60 Kč –10 %
Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFE
60 Kč –10 % 54 Kč 108 Kč / 1 kg
Skladem
Můžeme doručit do:
23.5.2024

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémová. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémová. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.

Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Využití:

  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
  • Cizrnová moussaka
  • Cizrnová karobela 

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.

Složení:
Cizrna* (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku, sóji arašídů, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení:
Luštěniny – cizrna.

Země původu:
Turecko

Certifikace:
CZ-BIO-001

BIO:
Ano

Příprava / určení:
Cizrnu namočte na 8 - 12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1 - 1,5 hodiny.

Vyzkoušejte náš recept:

IMG-20230426-WA0014https://www.muuw.cz/blog/cizrnove-mlsani/

Doplňkové parametry

Kategorie: Cizrna - římský hrách
Hmotnost: 0.504 kg
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: 1403 kj / 336 kcal
Tuky: 5,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g
Sacharidy: 44 g
z toho cukry: 3,1 g
Bílkoviny: 19 g
Sůl: 0,06 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: