Cizrna 500 g BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.120024Související produkty
Detailní popis produktu
Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémová. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.
Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.
Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
Využití:
- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
- Cizrnová moussaka
- Cizrnová karobela
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Složení:
Cizrna* (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku, sóji arašídů, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení:
Luštěniny – cizrna.
Země původu:
Turecko
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
Cizrnu namočte na 8 - 12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1 - 1,5 hodiny.
Vyzkoušejte náš recept:
Doplňkové parametry
Kategorie: | Cizrna - římský hrách |
---|---|
Hmotnost: | 0.519 kg |
Počet kusů v balení (kartonové množství): | 14 |
Jedná se o BIO výrobek?: | ANO |
Jedná se o Fairtrade výrobek?: | NE |
Nutriční hodnoty: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>1524kJ/364kcal. Tuky:6,0g. z toho nasycené mastné kyseliny:1,1g. Sacharidy:44,0g. z toho cukry:11,0g. Vláknina:17,0g. Bílkoviny:19,0g. Sůl:0,0g</p> |
Složení produktu: | Cizrna* (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku, sóji arašídů, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství |
Minimální trvanlivost: | 365 |
Země původu: | Turecko |
Certifikační organizace: | CZ-BIO-001 |
EANs: | 8595016587789, 8595016588786, 18595016588783 |
Podrobná specifikace: | <!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2020-11-11T14:55:00 --><p>Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.</p><p>Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.</p><p><strong>Využití:</strong></p><ul><li>kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného</li><li>polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek</li><li>karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran</li><li>omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa</li><li>zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku</li><li>saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu</li><li>pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů</li><li>Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise <a href="https://issuu.com/countrylife.cz/docs/casopis_dobroty01-podzim2012-web?e=26874338/46883033">Dobroty podzim 2012</a> na str. 6</li><li>Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise <a href="https://issuu.com/countrylife.cz/docs/casopis_dobroty17_podzim2016_web?e=26874338/40444459">Dobroty podzim 2016</a>, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata</li></ul><p>Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.<br /><br />Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.</p> |
Návod k použití: | Cizrnu namočte na 8 - 12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1 - 1,5 hodiny. |
Nutriční údaje: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>1524kJ/364kcal. Tuky:6,0g. z toho nasycené mastné kyseliny:1,1g. Sacharidy:44,0g. z toho cukry:11,0g. Vláknina:17,0g. Bílkoviny:19,0g. Sůl:0,0g</p> |
Doplňkové údaje: | <p><strong>Skladování:</strong>Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.<br /><strong>Legislativní zařazení:</strong>Luštěniny – cizrna. |
Rostlinný produkt: | ANO |
Přirozeně bezlepkový: | ANO |
Bez přidaného cukru: | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.