Tvarohový cheesecake s jahodami a agarem

20230712_111648

Cheesecake 

Tento dezert je jeden z nejoblíbenějších na světe a překvapivě nepochází z Ameriky, ale ze starého Řecka. Právě v Řecku se cheesecake považoval za skvělý zdroj energie pro olympioniky, kteří zde závodili v roce 776 př. nl na prvních olympijských hrách.


První recept na cheesecake napsal spisovatel Athenaeus v roce 230. Tento recept se stal válečnou kořistí Římanů, kteří ho přenesly dál do Evropy. V 18. století Evropané připluly do Spojených států i s receptem na cheesecake, který se postupně stal oblíbenou pochoutkou všech Newyorských restaurací. V různých koutech Ameriky i Evropy se experimentovalo s jeho variacemi. 

Dnes si po 4000 let úprav můžete vybrat ze stovek druhů cheesecaků. Lahodné jsou varianty z různých krémových sýrů a máslových sušenek.

My jsme si pro vás připravili zdravější recept, který je vyvážený, plný bílkovin, méně sladký, s čerstvým ovocem a rozhodně se mu nemusíte vyhýbat.

Tvarohový cheesecake s jahodamy a agarem

Potřebujeme:

250g špaldových sušenek
125g ghí máslo
750g nízkotučného tvarohu
100g březového cukru
šťáva z 1/2 citronu
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 žloutek
250g čerstvých jahod
250ml jahodového džusu
1/2 balení agar

Postup:

Rozdrtíme sušenky, přidáme změklé ghí máslo a smícháme. Formu na dort vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem ghí, sušenkovou hmotu upěchujeme na dno a dáme do lednice.

Tvarohy ušleháme s březovým a vanilkovým cukrem. Přidáme šťávu z citrónu. Postupně zamícháme jedno vejce po druhém, žloutek na závěr a nalijeme do formy na sušenkovou hmotu. 

Připravenou směs k pečení necháme ještě 5 minut odpočívat v pokojové teplotě a poté vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200 stupňů 10 minut, poté teplotu snížíme na 110 stupňů a pečeme dalších 20 minut. Po celou dobu pečení troubu neotevíráme. Troubu vypneme, do dvířek strčíme utěrku, aby byla dvířka pootevřená a necháváme dort postupně vychládat. Ani po celou tuto dobu troubu neotevíráme.

Po dvou hodinách vychládání dort vyndáme a poklademe čerstvými jahodami. Džus nalijeme do hrnce, přidáme agar a přivedeme k varu za stálého míchání podle návodu. Agar necháme vychladnout a ještě teplý, ne horký, ho nalijeme na jahody. Přikryjeme alobalem a hotový dort necháme přes noc vychladit v lednici.

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!