Tradiční Vánočka
Pečení Vánočky je tradicí, která je starší než zdobení stromečku nebo smažení kapra. Přípravu vánočky provázela spousta různých zvyků jako např. zapékání mince. Kdo ji našel, byl pak zdravý a bohatý celý rok.
Vánočka se tradičně pekla z 9 pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vzduch a vodu. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění.
Tato vánočka je krásně vláčná a nadýchaná. Nemusíte se bát, že by se nepovedla.
Potřebujeme:
1kg špaldové polohrubé mouky
250g másla ghí
80g čerstvého droždí
4 žloutky
200g třtinového cukru (lze nahradit sirupy, erythritolem, xylitolem a pod.)
500ml mléka (lze nahradit rostlinným)
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
špetka soli
1 vejce na potření
rozinky
mandle
Z mléka, droždí, trošky cukru a mouky připravíme kvásek. Když vykyne, dáme do něj žloutky vyšlehané s cukrem. Přidáme postupně další suroviny. Nakonec zapracujeme mouku, rozinky, mandle a necháme vykynout.
Vánočku upleteme, necháme chvilku vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Dobrou chuť a voňavé pohodové Vánoce Vám přeje MUUW!