Tradiční italský dezert tiramisu
Ať tak či onak, kombinace lahodného mascarpone, silné kávy a cukrářských piškotů si rychle podmanila celý svět svojí vynikající chutí a snadnou přípravou.
Pravé tiramisu, které je pod ochrannou známkou regionu Friuli-Venezia Giulia, má přesně předepsané ingredience a těmi jsou pouze cukrářské piškoty, cukr, žloutky, káva, mascarpone a kakao.
Aby bylo domácí tiramisu nepřekonatelné, je potřeba použít kvalitní suroviny. Jde především o dobrou silnou kávu, do které se namáčejí piškoty a díky níž má tiramisu jedinečnou chuť. Sýr mascarpone opravdu nelze nahradit, aniž by to ovlivnilo výslednou chuť. Nedoporučujeme použít tvaroh, zakysanou smetanu ani pomazánkové máslo, ten rozdíl je opravdu znát. Nechci tím tvrdit, že dezert z tvarohu nechutná dobře, jen bych ho nenazývala tiramisu ;-)
Tradiční recept:
- silné kvalitní espresso (káva)
- 2 žloutky
- 50 g březový cukr
- 500 g mascarpone
- cukrářské piškoty
- kakao
Uvaříme si hrnek silné kávy a přelijeme ji do misky. Můžeme přidat si panáka alkoholu jako je amaretto nebo rum. Žloutky vyšleháme s cukrem ve vodní lázni. Přimícháme mascarpone pokojové teploty a vmícháme do žloutkového krému.
Poté už jen vrstvíme do vhodné nádoby (pekáček, dortová forma) piškoty namočené v kávě a mascarpónový krém. Poslední vrstvou je krém, který posypeme přes sítko. Hotový dezert necháme vychladit ideálně přes noc.
Dobrou chuť Vám přeje team Muuw!