Tiramisu - historie i recept

20230409_210644
 

Tradiční italský dezert tiramisu 

 
Tento dezert se zrodil před více než padesáti lety, ale byl inspirován dávnými recepty z dob renesance. Podle pověsti se dezert podobný tiramisu podával již v 17.století sienskému vévodovi. Podoba tiramisu, tak jak ho známe dnes, vznikla vlastně teprve nedávno.
 
Za rodné město tiramisu je považováno severoitalské Treviso. Rodný dům této dobroty je údajně restaurace Beccherie, což znamená ve volném překladu "postav mě na nohy", "zvedni mě", či "povzbuď mě. Jiný příběh ale také hovoří o tom, že to byl oblíbený dezert v trevisských nevěstincích a název má tak dvojsmyslný výklad ;-)
Ať tak či onak, kombinace lahodného mascarpone, silné kávy a cukrářských piškotů si rychle podmanila celý svět svojí vynikající chutí a snadnou přípravou. 
 
Bohužel, pro milovníky zdravého životního stylu a dietáře je tento dezert nevhodný. Díky sýru mascarpone je velmi tučný a sladké piškoty plné cukru. Když si ale zajdete na dlouhou procházku, určitě se tento hřích jednou za čas dá odpustit ;-)
 
Základem, který nelze nahradit (a pokud ano, pak to není tiramisu) je mascarpone.  Tento čerstvý sýr je vyrobený ze smetany s velmi vysokým obsahem tuku. Nenahraditelná je právě ta sametová hebkost, která se krásně snoubí se sladkými piškoty a hořkou kávou.
Pravé tiramisu, které je pod ochrannou známkou regionu Friuli-Venezia Giulia, má přesně předepsané ingredience a těmi jsou pouze cukrářské piškoty, cukr, žloutky, káva, mascarpone a kakao. 

Aby bylo domácí tiramisu nepřekonatelné, je potřeba použít kvalitní suroviny. Jde především o dobrou silnou kávu, do které se namáčejí piškoty a díky níž má tiramisu jedinečnou chuť. Sýr mascarpone opravdu nelze nahradit, aniž by to ovlivnilo výslednou chuť. Nedoporučujeme použít tvaroh, zakysanou smetanu ani pomazánkové máslo, ten rozdíl je opravdu znát. Nechci tím tvrdit, že dezert z tvarohu nechutná dobře, jen bych ho nenazývala tiramisu ;-)

Tradiční recept: 

Uvaříme si hrnek silné kávy a přelijeme ji do misky. Můžeme přidat si panáka alkoholu jako je amaretto nebo rum. Žloutky vyšleháme s cukrem ve vodní lázni. Přimícháme mascarpone pokojové teploty a vmícháme do žloutkového krému.
Poté už jen vrstvíme do vhodné nádoby (pekáček, dortová forma) piškoty namočené v kávě a mascarpónový krém. Poslední vrstvou je krém, který posypeme přes sítko. Hotový dezert necháme vychladit ideálně přes noc.

 Dobrou chuť Vám přeje team Muuw!