Posvícení
Posvícení od slova "posvětit" je slavnost vzpomínky posvěcení kostela. Dnes už tomuto svátku vážnost nedáváme, ale tradice jako pečení koláčů, zábavy a veselení se jsme si udrželi dodnes. Hlavně na Moravě se scházejí celé rodiny, sjíždějí se lidé z okolních vesnic na mši svatou nebo průvod a zábavu. Posvícení často vychází ke konci léta či začátku podzimu. Lidé tak oslavovali také konec žní a tvrdé práce.
Recept na posvícenské koláče
Těsto:
- 400 g hladké špaldové mouky
- 200 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 20 g čerstvé droždí
- 30 g třtinového cukru
- 30 g xylitol
- 2 žloutky
- 70 g ghí
- 1 špetka soli
- citrónová kůra
- 1 celé vejce na potření
Do 100 ml mléka nadrobíme droždí, smícháme, přidáme trochu mouky, cukru, přikryjeme a necháme vyběhnout. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a xylitolem, přidáme změklé ghí, zbytek mléka, citrónovou kůru a sůl. Přimícháme vyběhnutý kvásek a zapracujeme postupně mouku, dokud se těsto nepřestane lepit.
Přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Vykynuté těsto rozdělíme, část vyválíme válečkem a vykrajujeme kolečka. Vykrájená kolečka skládáme na plech s dostatečnými mezerami. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, plníme náplněmi a zdobíme :-)
Předehřejeme troubu na 180 st., koláčky ještě necháme nakynout před vložením do trouby a pečeme do zlatova.
Tvarohová náplň:
- 2x 250g nízkotučného tvarohu
- 1/2 vanilkového pudinku
- 2 lžíce xylitol
- 1 vejce
Vše smícháme.
Maková náplň:
- 200g mák mletý
- 250ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 2 lžíce xylitol
Mák vysypeme do hrnce a krátce s mlékem uvaříme a dosladíme.
Pudinková náplň:
- 500ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 1,5 balení vanilkového pudinku
- 4 lžíce xylitol
- 250g nízkotučný tvaroh
- jahodová marmeláda
Uvaříme puding dle návodu, dosladíme a přimícháme tvaroh. Pudinkovou náplní plníme koláče zdobícím pytlíkem a na vrch dáme lžičkou trošku jahodové marmelády.
Zdobení:
Žmolenka, mandle, ořechy, cukr na závěr na posypání.
Dobrou chuť vám přeje MUUW!