Posvícenské koláče

IMG-20230813-WA0008

 

Posvícení

Posvícení od slova "posvětit" je slavnost vzpomínky posvěcení kostela. Dnes už tomuto svátku vážnost nedáváme, ale tradice jako pečení koláčů, zábavy a veselení se jsme si udrželi dodnes. Hlavně na Moravě se scházejí celé rodiny, sjíždějí se lidé z okolních vesnic na mši svatou nebo průvod a zábavu. Posvícení často vychází ke konci léta či začátku podzimu. Lidé tak oslavovali také konec žní a tvrdé práce.

Recept na posvícenské koláče

Těsto:

Do 100 ml mléka nadrobíme droždí, smícháme, přidáme trochu mouky, cukru, přikryjeme a necháme vyběhnout. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a xylitolem, přidáme změklé ghí, zbytek mléka, citrónovou kůru a sůl. Přimícháme vyběhnutý kvásek a zapracujeme postupně mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. 
Přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Vykynuté těsto rozdělíme, část vyválíme válečkem a vykrajujeme kolečka. Vykrájená kolečka skládáme na plech s dostatečnými mezerami. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, plníme náplněmi a zdobíme :-)
Předehřejeme troubu na 180 st., koláčky ještě necháme nakynout před vložením do trouby a pečeme do zlatova.

Tvarohová náplň:

Vše smícháme.

Maková náplň:

  • 200g mák mletý
  • 250ml mléka nebo rostlinného nápoje
  • 2 lžíce xylitol

Mák vysypeme do hrnce a krátce s mlékem uvaříme a dosladíme.

Pudinková náplň:

Uvaříme puding dle návodu, dosladíme a přimícháme tvaroh. Pudinkovou náplní plníme koláče zdobícím pytlíkem a na vrch dáme lžičkou trošku jahodové marmelády.

Zdobení:

Žmolenka, mandle, ořechy, cukr na závěr na posypání.

Dobrou chuť vám přeje MUUW!