Mrkvový dort
Vynikající chuť tohoto dortu Vás zaručeně překvapí. Skvělá výživná svačinka, která se skvěle hodí do podzimního a předvánočního času. Příprava je jednoduchá. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu nebo opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Nastrouháme mrkev, smícháme a je to. Vhodná i pro dortové začátečníky.
Potřebujeme:
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 100 g erythritol
- 150 g másla ghí
- 500 g mrkve
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 140 g hladké špaldové mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 pomeranč nejlépe bio
- kousek zázvoru (cca. 2 cm)
- špetka soli
Na náplň:
- 750g nízkotučný tvaroh
- 4 lžíce erythritol moučka
Postup:
-
Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Zázvor také oloupeme a nastrouháme najemno. Pomeranč pořádně omyjeme a ostrouháme z něho kůru. Pak ho rozkrojíme a vymačkáme šťávu.
- Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si 20cm kruhovou formu a dno vyložíme pečicím papírem.
-
Smícháme všechny suché ingredience a společně prosejeme. Vejce smícháme s třtinovým cukrem, erythritolem, máslem a prošleháme. Přidáme zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promícháme. Přisypeme suché ingredience a rychle svižně promícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a naposled vše promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto.
-
Těsto vylijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje.
-
Na krém jednoduše smícháme tvaroh s erythritolem.
-
Korpus podélně rozkrojíme na tři stejné pláty. Pokud jste použili větší formu, rozkrojte jen jednou. Pláty promažeme krémem a nakonec zlehka obmažeme i okraje a vršek zbytkem krému. Ozdobíme ořechy a necháme ztuhnout alespoň hodinu v lednici.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!