Lívance - božská snídaně

 20230727_160247

 

Lívance

Historie lívanců sahá až do dob neolitu. Je to jeden z nejstarších pokrmů na světě. Na plackách z obilovin, vajec a mléka opečených na rozžhaveném kameni si lidé pochutnávali už 5 tisíc let př. n .l. 

Lívance neboli "pancake" se také staly typickým pokrmem v USA. "Pancake" v překladu znamená i palačinky. Základní těsto má stejné složení - mléko, vejce a mouka. Lívance jsou nadýchanější menší placky s kváskem nebo kypřícím práškem a palačinky by měly být naopak tenké a velké přes celý talíř. 

S těstem se dá vykouzlit mnoho variant, včetně těch odlehčených, bezlepkových nebo proteinových. Místo mléka můžete použít jogurt, tvaroh či kefír a mouka má také mnoho variant v bezlepkovém i celozrnném složení. Upečené lívance se polévají javorovým sirupem, ale použít se dá i med, sladké sirupy nebo skvělé zero sirupy. Naše babičky lívance posypaly cukrem se skořicí. Zdobení se meze nekladou. Na lívancích si pochutnáte s tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou i jogurtem a čerstvým ovocem. 

Příprava lívanců je velmi jednoduchá. Pokud byste si umíchání těsta chtěli ještě více zjednodušit, můžete vybírat z široké nabídky směsí, do kterých většinou stačí jen přidat voda a můžete se vrhnout rovnou na opékání. Například:527977_nutrend-protein-pancake-650-g

Bezlepková směs na lívance 

Proteinové lívance1

Proteinové lívance BioTech

Proteinové lívance Extrifit

Proteinové lívance ProBrands

Ječné lívance

 Recept - proteinové lívance z tvarohu

1 vanička nízkotučného tvarohu (250 g)
1 vejce
1/2 odměrky vanilkového proteinu
5 dcl mléka nebo rostlinného nápoje
50g rozmixovaných ovesných vloček
1/2 kypřícího prášku
1 lžíce kokosový olej
javorový sirup
čerstvé ovoce

Metličkou vyšleháme tvaroh, vejce a mléko. Zvlášť smícháme rozmixované ovesné vločky, kypřící prášek a protein. Sypké ingredience zamícháme do tvarohové směsi. Kokosový olej rozehřejeme v misce a štětcem potřeme pánev nebo lívanečník. Tvoříme malé kopečky, které rozprostřeme na kolečka a opékáme do zlatova z obou stran.
Hotové lívance pocukrujeme nebo polijeme javorovým sirupem a zdobíme ovocem podle fantazie.

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!