Jarní závitky

1706873700637

Jarní závitky

Už v 7. století si na prvních jarních závitcích pochutnávali obyvatelé starobylé Číny. Po zimním období , kdy se jedli především konzervované potraviny, byly jarní závitky příjemnou a vítanou změnou z čerstvých surovin. 

Jarní závitky se v Číně připravovaly na svátek jara "the Beginning of Spring", což je i den, kdy začíná nový čínský rok. Právě v tento den lidé odpradávna hodovali na tomto vynikajícím pokrmu. I když v té době měly závitky ještě trošku jinou podobu než dnes.

Známý zvyk "bitting spring" neboli "kousat jaro" znamená přivítat jaro kousáním těchto tradičních závitků, které odeženou vše zlé. Také už se těšíte na jaro? Přivítejte ho tímto receptem.

Potřebujeme:

50g mrkve8979_amaizin-ryzovy-papir-bio-110-g
50g arašídů
2 lžíce lněného oleje
1,5l vody
150g rýžových nudlí
150g sójových klíčků
10ks rýžového papíru
10 lístků ledového salátu
16 lístků čerstvé bazalky
16 lístků čerstvé máty
120g vařených loupaných krevet
3 lžíce rybí omáčky

Postup:

Mrkev nasekáme s arašídy. Rýžové nudle přelijeme vařící vodou a měkké scedíme. Promícháme s olejem. Do mísy k nudlím přidáme sójové výhonky a 1/2 mrkvovo-arašídové směsi. Promícháme.

Rozprostřeme rýžový papír na polovinu důkladně navlhčené utěrky. Navlhčíme papír prsty namočenými do vody. Poté překryjeme druhou polovinou utěrky na 3-4 minuty, aby papíry změkly. 

Na plátek rýžového papíru rozložíme jeden list salátu, přidáme vrchovatou lžíci směsi s rýžovými nudlemi, přidáme dva lístky čerstvé bazalky, 2 snítky pažitky a 2 lístky čerstvé máty, poté začneme rolovat. V polovině zahrneme okraje dovnitř a zarolujte zbytek. 

Těsně před dokončením rolování vložíme krevety tak, aby prosvítaly skrz rýžový plátek. Do mističky nalijeme rybí omáčku, smícháme se zbytkem mrkvovo-arašídové směsi a servírujeme se závitky.

 Dobrou chuť Vám přeje MUUW!

Ve spolupráci s trenérkou Luckou
Lucka Šebková - Fitness Trainer (@luckasebkova) • Fotky a videa na Instagramu

Obrázek WhatsApp, 2024-01-12 v 09.37.19_550e65dd