Jarní očista organismu - DETOX

20230414_172104

Jarní očista organismu - detox

Příroda se na jaře probouzí k životu, ale my často máme k přemíře energie dost daleko. Špatná nálada i trávení, únava a pár kilo navíc, problémy s pletí, padání vlasů... Naše tělo si po zimě také zaslouží jarní úklid a pořádné vyživení.

Špatné životní prostředí, kouření, alkohol, stres, špatná životospráva a zejména jídelníček založený na tučných potravinách, masu a obilovinách... Tím vším do našeho těla každý den přijímáme množství toxinů - malých záškodníků, kteří se usazují v našem organismu a způsobují řadu onemocnění, zpomalují metabolismus a snižují funkcí důležitých orgánů.

Zvolněte tempo a trochu se nad sebou zamyslete. Co jíte? Jakým způsobem odpočíváte a čím si dobíjíte baterky? Není třeba všechny změny zvládnout najednou. Tělu spíš prospívá dlouhodobá péče. Ze začátku úplně postačí, když zkusíte denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny, které dodají do těla antioxidanty a vitaminy. Právě ty totiž organismu nejvíce pomáhají.

9 kroků k očistě

  • Jezte hodně vlákniny, včetně hnědé rýže a luštěnin.
  • Základ je čerstvé bio ovoce a zelenina. Mezi vynikající detoxikační potraviny patří červená řepa, ředkvičky, artyčoky, zelí, brokolice...Ale také klíčky! Více o kouzlu klíčení se můžete dozvědět zde.
  • Pročistěte játra bylinami, jako je kořen pampelišky, lopuchu a ostropestřce, pijte zelený čaj.
  • Konzumujte vitamín C, který pomáhá játrům odbourávat toxiny. 
  • Vypijte alespoň dva litry vody denně.
  • Cvičte a hýbejte se. Buďte co nejvíc na čerstvém vzduchu a dýchejte zhluboka a eliminujte tím stres.
  • Nezapomeňte pravidelně odpočívat a dostatečně spát. Najděte si příjemnou hudbu a vůni a relaxujte.
  • Přemýšlejte nad vším, co si dáte do úst. Omezte příjem cukrů, nezdravých umělých sladidel a živočišných nasycených tuků. 
  • Zapomeňte na alkohol a kouření, vyhněte se potravinám plných éček a chemie.

Pomocníci z přírody

Až zvládnete ovocné a zeleninové porce i pitný režim, můžete zkusit další detox tipy. Nespěchejte a buďte trpělivý. Pochvalte se za každou změnu pro svého zdraví, kterou jste zvládli. Pomoci Vám může také spousta přírodních produktů, které vaši snahu podpoří.

  • Červená řepa je poměrně běžnou součástí naší stravy, ovšem dost možná jste netušili, že její šťáva obsahuje látku betain, která skvěle pomáhá při regeneraci a detoxikaci jater. Ta jsou naším největším detoxikačním orgánem, a proto je jejich správná funkce nejpodstatnější. Vyzkoušejte šťávu z červené řepy!
  • Detox čajové směsi jsou ideálním pomocníkem k podpoře očisty našeho organismu. Většinou obsahují kopřivu a další očišťující bylinky.
  • Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která patří k nutričně nejbohatším superpotravinám s detoxikačními účinky! Má vysoký obsah chlorofylu, proteinů, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů, dietní vlákniny a dalších zdraví prospěšných živin. 
  • Spirulina se stejně jako chlorella řadí mezi sladkovodní řasy. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálu a bílkovin (až v 77 % v sušině!). Používá se často při regulaci váhy a při dietách, ale je také skvělá na občasné zpestření jídelníčku a detoxikaci organismu. 
  • Kopřiva je velice léčivá rostlina, čaj z ní vyrobený má mnoho detoxikačních účinků, lehce odvodňuje a pomáhá tak tělu zbavit se nadbytečné vody v těle, čistí krev, snižuje obsah cukru v krvi a pomáhá tak správné funkci slinivky. Kopřivu můžete přidat i do jídla.

Kopřiva je také velký bojovník proti jarní únavě. 
Zkuste kopřivovou šťávu! 

Jak na to?

Mladé svěží vrcholky kopřiv opláchneme a rozmixujeme, šťávu scedíme a dáme do lednice. 
Kopřivovou šťávu ředíme vodou v poměru 1 : 1. 

Čistící účinky se projeví už po týdnu užívání. Každý den ráno si dáme sklenici před snídaní. Můžeme osladit trochou medu nebo přidat ovoce a udělat si smoothie.