Jak nastartovat tělo po dlouhé zimě?
Zařaďte klíčky do svého jarního jídelníčku
- Klíčky jsou plné enzymů. Obsahují jich dokonce až stokrát víc než běžná zelenina a ovoce. Enzymy se velmi významně podílejí na správném fungování našeho těla.
- Klíčky obsahují také spoustu vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin . Z vitamínů je to především vitamín A, B, C a E, z minerálů pak zinek, hořčík, vápník, selen a fosfor. Všechny tyto látky urychlují regeneraci buněk a udržují mladistvý vzhled.
- Další důležitou látkou, kterou klíčky obsahují je chlorofyl. Ten čistí nejen krev, ale má i celkově detoxikační účinky celého těla. Podporuje také přenos kyslíku v buňkách a tím blahodárně přispívá k regeneraci celého našeho organismu.
- Pravidelným konzumováním klíčků s zajistíme lepší imunitu, krásnější pleť, zdravější vlasy a pevnější nehty.
Všechny tyto látky, které klíčky obsahují, potřebujeme na jaře dvojnásob, abychom měli po zimě dostatek energie a dodali tělu vše po zimním strádání.
Co vše můžeme nechat klíčit?
Nebojte se experimentovat. Možností je opravdu hodně. Jen vždy použijte semena určená k potravinářským účelům.
Může to být:
- čočka
- hrách
- vojtěška
- pohanka
- pšenice
- ječmen
- sezam
- hořčice
- rukola
- a další semínka na klíčení...
- a hlavně moje nejoblíbenější mungo fazolky, které se často využívají v asijské kuchyni
Využití klíčků v kuchyni
- Klíčky konzumujeme nejlépe syrové, aby se nezničily cenné živiny.
- Můžete jimi posypat namazaný chléb
- Ideální je zamíchat je do salátu.
- Klíčky jsou vhodné do polévek..
- do rizota...
- do pomazánek...
- nebo i do jarního bramborového salátu
Připravit si z klíčků můžete i staročeský pokrm "pučálka"
Jak na to se dozvíte ZDE