Haloweenské sušenky

IMG-20231029-WA0023

 

Haloween

Halloween se slaví vždy večer 31. října, tedy den před Svátkem Všech svatých. To je také důvodem, proč se svátku říká Halloween. Je odvozen od All Hallow´s Eve, což v překladu znamená předvečer Všech svatých.

Ačkoliv považujeme Halloween za americký svátek, jeho původ ve skutečnosti sahá až ke Keltům, kteří právě v noci z 31. října na 1. listopadu slavili pohanský nový rok, tzv. Samhain. V tento den se tak údajně prolínal svět mrtvých se světem živých. Na cestu do světa živých svítili duchům ohněm a vydlabanými tuříny, které později Američané nahradili dýněmi. Kdo se bál zlých duchů, převlékl se za masku. S východem slunce Samhain odvedl duše mrtvých zpět do říše duchů.
 
Recept na Heloweenské sušenky:
 
Potřebujeme:497085_bio-nugatova-vegan-pomazanka-rapunzel-250--g
 
 
 
Postup:
 
Ze změklého másla, žloutku, sladidel a mouky vypracujeme hladké těsto a dáme ho ve fólii na 2 hodiny odpočinout do lednice. 

Uleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenčí plát. Vykrajujeme srdíčka, která rozkrojíme na polovinu a dolní cíp ohneme na stranu. Těmto malých duchům můžeme brčkem vykrojit oči a ústa nebo je zdobíme dle fantazie po upečení.
Hotové duchy můžeme slepovat kvalitní marmeládou, oříškovými másly či jinými lahodnými krémy.
 
Z těsta také můžeme udělat váleček, který rozkrájíme na 5cm dlouhé kousky. Nožem uděláme rýhy jako klouby, konec potřeme marmeládou a přilepíme půlku mandle jako nehet.
 
Prstíčky i duchy pečeme dozlatova na 180 stupňů.
 
Dobrou chuť a hodně zábavy Vám přeje MUUW!