Funkční houby a jejich jedinečnost

Funkční houby a jejich jedinečnost

Funkční houby jsou vyhlášené pro své výjimečné účinky a to především v oblasti v léčbě rakoviny. Východní medicína je zná po tisíce let, u nás se teprve dostávají do povědomí širší veřejnosti. Snad nejstarší zprávou o použití hub k léčení je recept z Indie, datovaný 3000 let před Kristem.

Funkční houby jsou univerzálním a všestranným pomocníkem při předcházení mnoha nemocem, podporují a urychlují proces rekonvalescence. Je prokázáno, že medicinální houby jsou úspěšné při harmonizaci imunitního systému. Zvyšují počty imunitních buněk, jejich aktivitu, a tím i sílu čelit a vypořádat se s infekcemi. 

Funkční houby si poradí s mnoha typy nežádoucích buněk, které se pak přestávají množit a umírají. Stejný ničivý efekt mají houby např. i na viry, bakterie a jiné druhy patogenních hub. Jejich regulační schopnosti se uplatňují i v prevenci a zpomalování průběhu civilizačních chorobChaga-Soma-with-mushroom

Každá houba je svým složením jedinečná a jedinečné má i účinky na lidský organismus. To, co mají ale všechny medicinální houby společné, je vysoký obsah esenciálních aminokyselin, polyfenolů, flavonoidů, vitamínů skupiny B, antioxidantů, betaglukanů a některých minerálů.
V přírodě je najdeme v náročných a často extrémních podmínkách, na které se musely adaptovat a přežít. A právě pro jejich adaptivní schopnosti řadíme funkční houby mezi adaptogeny – přírodní látky, které umožňují lépe se vypořádat se stresem a zmírňovat jeho negativní účinky na organismus.

A právě v tom tkví jejich největší síla. V dnešní době, kdy na nás působí tolik škodlivých vlivů, toxinů a dalších, jsou užitečné více než kdykoli jindy. Pojďme se tedy seznámit s několika z nich a zjistit čím nám mohou pomoci v péči o naše zdraví.

Chaga neboli rezavec šikmý (Inonotus obliquus) je oblíbená funkční houba, pocházející ze severní polokoule. Přirozeně se vyskytuje na kůře bříz a dalších listnatých stromů, kde roste parazitickým způsobem. Pro své blahodárné účinky však bývá přezdívána jako „král hub“, „lesní diamant“ nebo „houba nesmrtelnosti“. 

Chcete být odolnější a vytrvalejší? Možná potřebujete lépe zvládat zápřah běžného dne, procházíte náročným obdobím nebo se dostáváte ze zdravotních obtíží. Funkční houba chaga vás při tom podpoří a dodá vašemu tělu i psychice potřebnou sílu. Díky množství účinných látek pomůže organismu ve zdraví ustát zátěž a lépe se vypořádat s patageny přicházející z vnějšího prostředí.

  • Posiluje a harmonizuje imunitní systém
  • Zvyšuje odolnost organismu
  • Obsahuje velké množství antioxidantů – látek, které pomáhají buňkám proti oxidačnímu stresu

Lion´s Mane - hericium. Vypadá jako lví hřívaKorálovec ježatý je už na první pohled svým zjevem velmi netypická houba. Má bílou barvu a je rozdělena do mnoha visících pramenů. Má pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť a pozornost.

Ve výzkumu, který se zaměřoval na ženy v menopauze, došlo po měsíci pravidelné konzumace této houby ke snížení projevů deprese a úzkosti. Díky svým vlastnostem je Hericium oblíbené zejména u manažerů, studentů a dalších lidí, kteří potřebují denně podávat maximální psychický výkon. Populární je však také mezi lidmi, kteří rádi zkouší různé náhražky kávy.lions

  • lepší paměť, koncentrace, soustředění i myšlení
  • podpora zdraví, imunity a duševního výkonu
  • pro dobrou náladu a duševní zdraví

Shiitake neboli houževnatec jedlý je funkční houba pocházející z jihovýchodní Asie. Pro svou prvotřídní lahodnou chuť si získala zmíněné přízvisko „královna mezi houbami“ nebo „voňavá houba“. S oblibou je využívána především v asijské kuchyni.

Od podzimu do jara – a vlastně úplně kdykoliv. V období kýchání, smrkání a podobných trápení může být vaším dobrým přítelem funkční houba shiitake. Ne nadarmo již starověcí Číňané a Japonci nazývali „královnu mezi houbami“.shiitake

  • Přispívá k imunologické obraně organismu
  • Reguluje krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu

Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) je houba pocházející z Asie, kterou možná znáte také pod názvem lesklokorka lesklá. Jedná se o tmavou houbu s dřevitou strukturou, která má lesklý povrch. V čínštině se její název spojuje s duchovní silou, nesmrtelností, úspěchem, pohodou a dlouhověkostí. Dříve byla tato houba k dostání především mezi bohatou čínskou společností, dnes už je ovšem v různých podobách mnohem dostupnější. V Číně, Japonsku a Koreji je tato houba natolik oblíbená, že se v domácnostech realizuje její pěstování v okrasných květináčích podobně jako bonsaje.

Potřebujete zklidnit pocuchané nervy nebo procházíte náročným obdobím plným stresu? Zkuste to s Reishi – „božskou houbou nesmrtelnosti“, která podporovala psychickou pohodu, a vůbec celkové zdraví lidí již ve starověké Číně. Jedna z nejpopulárnějších funkčních hub planety se užívá pro svou výtečnou schopnost harmonizovat nervovou soustavu i jako prostředek svědčící dobré imunitě.

  • Pomáhá ke zmírnění stresu a stabilizaci emocíreishi
  • Podporuje kvalitu spánku
  • Napomáhá imunitnímu systému k normální a harmonické funkci
  • Pomáhá při léčbě chorob srdce a krevního oběhu

 MAITAKEtaneční houbami která pomáhá snížit únavu a vyčerpání. Tuto houbu můžete znát pod názvem Trsnatec lupenitý. Někdy se jí však přezdívá také taneční houba. Nefunguje to ovšem tak, že byste si ji dali v pátek večer a protancovali se na večírku až do neděle. Toto jméno údajně vzniklo, když buddhistické jeptišky hledaly potravu a náhodou objevily tuto houbu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o pochoutku, oslavily nález tancem.

O Maitake můžeme říct, že přispívá ke správné látkové výměně důležité pro tvorbu energie a optimálnímu fungování nervového systému i psychiky. Výsledky výzkumů dále ukazují, že pravidelné užívání Maitake pomáhá zvýšit inzulinovou senzitivitu, tedy schopnost tkání reagovat na produkovaný inzulin a dostat krevní cukr do buněk. To je žádoucí například u lidí, které trápí cukrovka 2. typu. Zejména ženy však tuto houbu užívají pro její schopnost pomáhat léčit trávicí ústrojí, posilovat slezinu, zmírňovat otoky a hubnout. Říká se, že Maitake bývala „houbou pro gejši“, protože je udržovala krásné, a navíc jim pomáhala řešit potíže s hormony včetně těch s nastávající menopauzou.

  • Podporuje hubnutí a trávenímix
  • Reguluje stres
  • Hormonální rovnováha

Produktů s funkčními houbami je celá řada. Vybírat můžete z kapslí, tinktur, instantních nápojů i kávy. 

Doporučení MUUW - jedinečný komplex 10 druhů funkčních hub v jednom produktu - 10 Mushromm Blend Mix BIO, prášek.

Pevné zdraví vám přeje MUUW!