Jablečný závin s ořechy
Jablečný závin neboli štrúdl je oblíbeným dezertem. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží. Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky.
Jablka jsou vynikajícím ovocem plném aktivních látek, které vyrostlo v našich klimatických podmínkách. Nejlepší jablka jsou ty ze zahrádky nebo v bio kvalitě od farmářů. Právě teď je doba sklizně. Při správném skladování nám jablka vydrží až do jara.
V čem jsou jablka nejvíc prospěšná?
Obsahují málo kalorií a naopak mnoho vlákniny, proto se po snědení jablka cítíme nasyceni. Jablka jsou tak opravdu dobrým pomocníkem při redukčních dietách.
Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto. Používá ale také těsto kynuté nebo různé odlehčené verze a jednu z nich si dnes připravíme i my.
Těsto:
250g nízkotučného tvarohu
2 + 1 vejce na potření
200g ovesných vloček
30g proteinu
100g špaldové mouky
30 ml vody
Náplň:
5 ks jablek
4 lžíce erythritol
1 lžička skořice
2 hrsti vlašských ořechů
Postup:
Rozmixujeme ovesné vločky. Tvaroh smícháme s 2 vejci, přisypeme ovesné vločky, protein, přidáme vodu a necháme chvilku uležet. Se špaldovou moukou vypracujeme husté těsto, trochu mouky si necháme na posypání válu. Těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice.
Mezitím oloupeme jablka, nastrouháme a smícháme se sladidlem a skořicí.
Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Rozválené těsto přesuneme na plech s pečícím papírem, naplníme jablečnou směsí, posypeme nasekanými oříšky a rolujeme pomocí pečícího papíru. Konce pečlivě zamáčkneme, aby nám nevytekla šťáva. Pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 st cca. 30 minut.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!