Jablečný závin s ořechy

 20231016_181213

Jablečný závin s ořechy

Jablečný závin neboli štrúdl je oblíbeným dezertem. Jí ho všichni, je rychle hotový, sladký a přitom díky jablkům příjemně svěží. Pekly ho už naše prababičky, babičky i maminky. 

Jablka jsou vynikajícím ovocem plném aktivních látek, které vyrostlo v našich klimatických podmínkách. Nejlepší jablka jsou ty ze zahrádky nebo v bio kvalitě od farmářů. Právě teď je doba sklizně. Při správném skladování nám jablka vydrží až do jara.

V čem jsou jablka nejvíc prospěšná?

🍏 Pomáhají nám hubnout
Obsahují málo kalorií a naopak mnoho vlákniny, proto se po snědení jablka cítíme nasyceni. Jablka jsou tak opravdu dobrým pomocníkem při redukčních dietách.
 
🍏 Vláknina v jablkách podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva. Předchází tak také rakovině tlustého střeva.
 
🍏 Obsahují i antioxidanty, draslík, vápník, hořčík, vitamín C i ten „zdravý“ cukr – fruktózu a pektin, který zbavuje tělo škodlivin. Tato řada živin dělá z jablka účinný lék na spousty neduhů.

🍏  Pomáhají při bolestech hlavy. Díky zmiňovanému céčku (a stejně vitaminu A a B6) se doporučuje několik jablek denně i při chřipce, nachlazení, horečce a kašli.

 
Základ na štrúdl tradičně tvoří listové těsto. Používá ale také těsto kynuté nebo různé odlehčené verze a jednu z nich si dnes připravíme i my.

Těsto:

250g nízkotučného tvarohu532825_iplody-vlasske-orechy-loupane-80--pulek-500-g
2 + 1 vejce na potření
200g ovesných vloček
30g proteinu
100g špaldové mouky
30 ml vody

Náplň:

5 ks jablek
4 lžíce erythritol
1 lžička skořice
2 hrsti vlašských ořechů

Postup:

Rozmixujeme ovesné vločky. Tvaroh smícháme s 2 vejci, přisypeme ovesné vločky, protein, přidáme vodu a necháme chvilku uležet. Se špaldovou moukou vypracujeme husté těsto, trochu mouky si necháme na posypání válu. Těsto dáme na 20 minut odpočinout do lednice.

Mezitím oloupeme jablka, nastrouháme a smícháme se sladidlem a skořicí.

Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Rozválené těsto přesuneme na plech s pečícím papírem, naplníme jablečnou směsí, posypeme nasekanými oříšky a rolujeme pomocí pečícího papíru. Konce pečlivě zamáčkneme, aby nám nevytekla šťáva. Pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 st cca. 30 minut.

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!