Dýňový koláč
Dýně jsou symbolem podzimu, Haloweenu a také tradiční podzimní potravinou. Můžete ji péct, zapékat, vařit z ní polévku nebo třeba vychutnat si oblíbené dýňové latté. My se dnes inspirujeme v Americe a vyzkoušíme tradiční dýňový koláč provoněný hřejivým kořením.
Klasické koláče jsou v Americe velmi oblíbenou součástí sladké kuchyně a pro ten dýňový to platí dvojnásob. Je totiž tradiční součástí slavností tabule na Díkůvzdání – svátku, který má zde skoro stejně velký význam jako Vánoce.
Potřebujeme:
NA KORPUS:
- 90g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžíčky soli
- 1 lžíce erytritol
- 125g másla, studeného a nakrájeného na menší kousky
- 60 ml ledové vody
NA NÁPLŇ:
- 125 g tvarohu
- 200 g dýňového pyré ideálně z hokaido
- 1 jablko
- 200 erytritol
- 1 balení vanilkový cukr
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 vejce + 1 žloutek
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky mleté skořice
- šlehačka a sirup na ozdobu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny a vydlabeme vnitřek se semínky.
- Dáme na plech, nalijeme trochu vody a pečeme do měkka.
- Rozmačkáme a rozmixujeme.
KORPUS:
- Smícháme mouku, erytritol a sůl. Poté přidáme máslo a prohněteme rukama.
- Přidáme vodu a hněteme dokud se ingredience nespojí. Těsto dáme na hodinu do fólie odpočinout do chladničky.
- Máslem vymažeme formu o velikosti 22 cm.
- Těsto vyválíme na silnější placku, vložíme do formy a upravíme okraje
NÁPLŇ:
- V míse ušleháme tvaroh s erytritolem, přidáme smetanu a prošleháme. Do dýňového pyré nastrouháme jablko najemno a přidáme vejce se žloutkem, skořici, citrónovou šťávu a pečlivě promícháme.
- Náplň nalijeme na korpus a pečeme cca 50minut při 180 stupních.
- Vychladnutý koláč před konzumací zdobíme šlehačkou a sirupem
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!