Dýňový koláč

IMG-20231104-WA0007

Dýňový koláč

Dýně jsou symbolem podzimu, Haloweenu a také tradiční podzimní potravinou. Můžete ji péct, zapékat, vařit z ní polévku nebo třeba vychutnat si oblíbené dýňové latté.  My se dnes inspirujeme v Americe a vyzkoušíme tradiční dýňový koláč provoněný hřejivým kořením.

Klasické koláče jsou v Americe velmi oblíbenou součástí sladké kuchyně a pro ten dýňový to platí dvojnásob. Je totiž tradiční součástí slavností tabule na Díkůvzdání – svátku, který má zde skoro stejně velký význam jako Vánoce.

Potřebujeme:

NA KORPUS:

NA NÁPLŇ:

  • 125 g tvarohu
  • 200 g dýňového pyré ideálně z hokaido
  • 1 jablko
  • 200 erytritol
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • šlehačka a sirup na ozdobu

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny a vydlabeme vnitřek se semínky.
  2. Dáme na plech, nalijeme trochu vody a pečeme do měkka.
  3. Rozmačkáme a rozmixujeme.

KORPUS:

  1. Smícháme mouku, erytritol a sůl. Poté přidáme máslo a prohněteme rukama.
  2. Přidáme vodu a hněteme dokud se ingredience nespojí. Těsto dáme na hodinu do fólie odpočinout do chladničky.
  3. Máslem vymažeme formu o velikosti 22 cm.
  4. Těsto vyválíme na silnější placku, vložíme do formy a upravíme okraje

NÁPLŇ:

  1. V míse ušleháme tvaroh s erytritolem, přidáme smetanu a prošleháme. Do dýňového pyré nastrouháme jablko najemno a přidáme vejce se žloutkem, skořici, citrónovou šťávu a pečlivě promícháme.
  2. Náplň nalijeme na korpus a pečeme cca 50minut při 180 stupních.
  3. Vychladnutý koláč před konzumací zdobíme šlehačkou a sirupem

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!