Pizza 🍕
🍕 Pizza v té nejjednodušší podobě vznikla už v dávné minulosti. Sama historie této placky sahá až do roku 500 př.n.l, kdy si v dobách Perské říše vojáci pekli chlebové placky na svých štítech.
🍕 Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Byly to pečené placky z kynutého těsta, na které se přidávaly další ingredience.
🍕 I když rajčata jako takové přišly do Itálie již v roku 1530, tehdy si lidé mysleli, že jsou jedovaté a pěstovány byly jen kvůli dekoraci. S novodobým používáním rajčat v kuchyni přišli lidé z Italské Neapole v 18. století. Tyto rajčata se začali používat i na jejich pizzy a Neapol se tak stala kolébkou italské pizzy.
🍕 Jedna z nejznámějších pizz – pizza Margherita se zrodila samozřejmě ve známé Neapoli roku 1889. Sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené - rajčata, zelené - bazalka a bílé - sýr.
Pizza má samozřejmě svůj tradiční italský recept z kynutého těsta. My jsme připravili variantu rychlou, výživnou a chuťově opravdu vynikající 👍
Domácí pizza z tvarohu 🍕
250g měkkého tvarohu
2 vejce
6 lžic olivového oleje
250g špaldové mouky
50g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
300g passata rustika
200g mozzarela na pizzu
bazalka nebo koření na pizzu
Můžeme přidat další ingredience dle vlastní chuti jako například: olivy, žampiony, kukuřice, vejce, šunka, slanina, niva atd.
Postup:
V misce smícháme tvaroh, vejce, olej a sůl. Postupně přidáme hladkou mouku a nakonec polohrubou smíchanou s kypřícím práškem. Vypracujeme hladké těsto.
Plech vyložíme pečícím papírem a papír potřeme trochou oleje. Vyválíme těsto a přeneseme na plech nebo přímo na plechu malým válečkem rozprostřeme těsto tak, aby bylo co nejtenčí.
Na těsto rozetřeme passatu, přidáme další oblíbené ingredience, posypeme bazalkou nebo kořením a nakonec nastrouhanou mozzarellou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!