Domácí ovocná zmrzlina

 IMG-20230619-WA0010

Léto si bez zmrzliny ani neumíme představit. A jak si doma vytvořit jednoduché, vynikající nanuky plné vitamínů a aktivních látek? Udělejte si ovocnou dřeň. Skvěle se na ní hodí meruňky, broskve a lesní ovoce, ale neoblíbenější jsou jahody 🍓

Jahody a jejich účinky

🍓 Patří mezi nejoblíbenější ovoce, které se pěstuje po celém světě. Mají neodolatelnou červenou barvu, lahodnou vůni a také spoustu přínosů pro naše zdraví. 

🍓 Jsou plné vitamínů a minerálů. I když samozřejmě musíme zohlednit, zda jahody pocházejí z obchodu, lesa nebo ze zahrádky. 91 % hmotnosti každého plodu tvoří voda, 7,7 % tvoří sacharidy, 0,3 % tuky a 0,7 % bílkoviny. Z vitamínů a minerálu pak vitamín  A, B, C, E a K, karoten, kyselinu listovou, draslík, hořčík, fosfor, železo, sodík, mangan a měď. 

  • 🍓 Detoxikují organismus, obsahují vlákninu a napomáhají zdraví střev.
  • 🍓 Podporují hubnutí, potlačují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus
  • 🍓 Jsou silným antioxidantem, prevencí proti rakovině a posilují imunitní systém. 100g jahod má přes 100% denní dávky vitamínu C.
  • 🍓 Mají protizánětlivé účinky.
  • 🍓 Posilují a chrání srdce, regulují tlak.
  • 🍓 Podporují funkčnost ledvin a pomáhají při zadržování vody v těle.
  • 🍓 Působí protizánětlivě.
  • 🍓 Jsou skvělým vyprošťovákem po náročné oslavě, dodávají vitalitu, zmírňují únavu, osvěží a zklidňují žaludek.
  • 🍓 Podporují krvetvorbu a doplňují železo.

Recept na domácí jahodovou dřeň

Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme sladidlo dle chuti (březový cukr, med nebo sirup, který máte rádi). Můžete přidat i rostlinnou smetanu, která jahody krásně zvláční a je ideální především pro přípravu domácích nanuků.

Poté už jen plníme tvořítka na nanuky, na led, uzavíratelné kelímky, plastové krabičky apod. a dáme zmrazit.
Dřeň využijeme nejen jako nanuky, ale také do koktejlů, domácích limonád, ovocných omáček, do pudinku, do desertů, dortů, náplní, želatin a mnoho dalšího. 

TIP:

Pro ještě rychlejší přípravu ovocné zmrzliny, můžete do tvořítek nalít kvalitní ovocnou šťávu. Vyzkoušejte třeba džusy v biokvalitě od firmy Hollinger. Zmražený chutná skvěle např. ovocný  Sunrise, multi ovocný, mango, meruňka nebo broskev