Domácí granola

 20231001_121845

 

Granola

Směs plná vloček, ořechů, semínek a sušeného ovoce. Přidává se tuk, sladidlo a vše se peče v troubě dozlatova. Výsledkem je křupavá granola se spečenými kousky. A to je také základní rozdíl mezi granolou a müsli. Müsli je sypká směs bez pečení, ale také bez křupavosti - vlastnosti, proč je granola tak oblíbená.

Jak si připravit domácí granolu?

Základem jsou vločky. Můžete použít ovesné, pohankové, jáhlové, žitné, rýžové a různé směsi.

Ořechy si můžete vybrat podle chuti. Nejoblíbenější jsou mandle, kešu a vlašské ořechy, ale použít můžete i pekanové, pistácie nebo kokos.

Dáváme přednost sušenému ovoci v bio kvalitě nebo kouskům bez ošetření sířením. Skvěle se hodí klikva, rozinky, meruňky, švestky, datle... Ovoce sušené mrazem smícháme se směsí až po upečení. Lehko by se mohlo připálit.

Přidat můžeme i skořici, kousky čokolády, strouhaný kokos, různá semínka...

Kouzelným pojivem, díky kterému získáme legendární křupavost je tuk a sladidlo. Použít můžeme ghí, kokosový tuk nebo olej. Granolu osladíme medem, javorovým sirupem či jiným sladidlem, kterému dáváte přednost. 

Fantazii se meze nekladou. Výhodou domácí granoly je nejen to, že víme co jíme a můžeme se vyhnout průmyslově zpracovaným ztuženým tukům a cukrům, ale také to, že si ji můžeme připravit ze svých nejoblíbenějších ingrediencí.

Pokud i tak dáváte přednost kupované variantě, sáhněte po zaručené kvalitě. S našimi produkty ve fitness kategorii "granoly" chybu rozhodně neuděláte. 

Recept na domácí granolu s vůní podzimu527467_big-boy-proteinova-granola-360-g-draci-ovoce

Potřebujeme:

2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek nakrájených sušených švestek a klikvy
0,5 hrnku nasekaných kešu ořechů a mandlí
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu
0,5 lžičky skořice

Postup:

Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Kokosový olej rozehřejeme a smícháme s medem. Všechny sypké ingredience nasypeme do misky, nalijeme do nich směs medu s kokosovým olejem a promícháme.
Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme do zlatova cca 60 minut. Během pečení několikrát promícháme.

Dobrou chuť vám přeje MUUW!