Creamy Cacio e Pepe

 

Creamy Cacio e Pepe

Dnes se podíváme na recept, který vás přenese přímo do srdce Itálie – těstoviny Creamy Cacio e Pepe. Tento jednoduchý, ale přesto sofistikovaný pokrm je známý svou bohatou a krémovou chutí sýra v kombinaci s pikantností čerstvě mletého pepře. Je to klasika římské kuchyně.

Cacio e Pepe doslova znamená "sýr a pepř" a představuje dokonalou ukázku toho, jak z několika málo ingrediencí vytvořit něco neuvěřitelně chutného.
Pojďme se tedy pustit do přípravy tohoto tradičního italského pokrmu!

 Ingredience:
200 g těstovin nebo jiných dlouhých těstovin
100 g parmigiano reggiano jemně nastrouhaného
1 lžička čerstvě mletého černého pepře (můžete přizpůsobit podle chuti)
Sůl na vaření těstovin
1 lžíce másla (volitelně, pro extra krémovost)

Postup:

1.Příprava pepře:
Na středním plameni v suché pánvi orestujte čerstvě mletý černý pepř, dokud nezačne vonět (asi 1–2 minuty). Tento krok uvolní aromatické oleje z pepře.

2.Krémová omáčka:
Do pánve s pepřem přidejte trochu vody a máslo (pokud používáte). Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přilijte smetanu a přidejte nastrouhaný sýr.

3.Vaření těstovin:
Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.

4.Spojení těstovin s omáčkou:
Přidejte scezené těstoviny do s omáčkou. Snižte teplotu na střední, přičemž neustále míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří krémovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu více vody nebo smetany.

5.Servírování:
Ihned podávejte. Nejlépe posypané další dávkou čerstvě mletého pepře a případně s další porcí nastrouhaného parmigiano reggiano a čerstvou bazalkou.

Zajímavost o Cacio e Pepe
Cacio e Pepe je jedním z nejstarších a nejjednodušších receptů římské kuchyně, který vznikl z potřeby pastýřů vytvořit pokrm z dostupných a snadno přenosných ingrediencí. Tento recept je dokonalým příkladem toho, jak lze s minimem ingrediencí dosáhnout maximálního chuťového zážitku.

Doufáme, že si tento klasický italský pokrm užijete a přinesete si kousek Itálie přímo do vaší kuchyně. Dobrou chuť!