Čočkové kari s rýží - recept

20230423_202036

Kombinací čočky s kari kořením si připravíte vynikající výživný pokrm s vábnou vůní orientu.

Pravidelná konzumace čočky podporuje zdraví celého těla.

Lidé, kteří se zaměřili na pravidelnou konzumaci těchto druhů luštěnin, méně trpěli na chronická onemocnění, jako je cukrovka, obezita, srdeční choroby a rakovina (včetně rakoviny prsu). Podle odborníků za to mohou polyfenoly obsažené v čočce. Ty mají protizánětlivé a antioxidační účinky.

Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou do salátů, protože vařením se zničí velká část výživných látek.
Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má energetickou hodnotu 315 kcal. Obsahuje železo, měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné množství vitaminů skupiny B, především B, a B6, kyseliny pantothenovou a listovou, stopové množství nikotinamidu, aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.

Pokud Vás trápí nadýmání, vždy čočku namočte minimálně  na noc do vody a několikrát před vařením propláchněte. Klíčením také možné problémy snížíte na minimum. Z bylinek můžete vyzkoušet saturejku, která se přidává ke konci přípravy.

Kari koření

Sušených namletých směsí, tak jak je známe, existuje více druhů. Např. Indické kari, Thajské kari, Javánské kari či Anglické kari. Nejdůležitější složkou je kurkuma, ale patří sem i kardamom, koriandr, římský kmín, pepř, zázvor, skořice, bazalka, česnek, pískavice či chilli. V závislosti na druhu směsi se složky mění.
Kari může mít i podobu pasty, kterou lze pořídit i v mnohem pálivější variantě.

Vzhledem k pestrému složení, obsahuje kari koření velké množství účinných látek. Jedná se např. o vitaminy (ze skupin A, B, C, E nebo K), minerály (vápník, železo, hořčík, draslík apod.) nebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Hlavní složkou je ovšem kurkuma, proto obsahuje velké množství kurkuminu, který disponuje mnoha zajímavými účinky na lidské tělo.

Pozitivní účinky

  • podporuje imunitu a detoxikaci organismu   87801_sonnentor-curry-ostre-bio-50-g
  • je to silný antioxidant
  • pomáhá s artritidou a osteoporózou
  • účinně působí proti zánětům
  • pozitivní vliv na stres a deprese
  • podporuje trávení
  • posiluje srdce a ovlivňuje i krevní oběh, hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Čočkové kari s rýží - recept

Suroviny

Postup:

  1. Šalotky oloupejte a nakrájíme na tenká kolečka.
  2. V misce smícháme zázvor, česnek a kari koření s troškou vody.
  3. Rozpálíme olej, orestujeme šalotku a přidáme připravenou pastu s kari kořením. Po chvíli vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. V případě potřeby přidáme trochu vody, aby to nebylo extrémně husté.
  4. Ve středně velkém hrnci smícháme zelenou čočku (namočenou přes noc a propláchnutou) s kurkumou a 800 ml vody. Přiveďte k varu, hrnec částečně zakryjte poklicí a nechte asi 15 minut vařit na mírném ohni.
  5. Jakmile čočka mírně změkne, přidejte nakrájenou mrkev s fazolkami nebo hráškem, polovinu koriandru a čočku se zeleninou uvařte al dente. Na závěr dochuťte solí, pepřem a přimíchejte orestovanou pastu se zbylým, najemno nasekaným koriandrem.

Dobrou chuť !