Cizrnové mlsání

 20230509_224317

Cizrnové mlsání k televizi i pro zdraví

Pokud rádi večer chroupete něco k dobrému filmu nebo seriálu, vyzkoušejte vyměnit tyčinky, brambůrky nebo oříšky za zdravější variantu. Cizrna obsahuje spoustu prospěšných látek a určitě budete sami překvapeni, že upečená s kořením chutná opravdu skvěle!

Cizrna je velmi bohatá na zdraví prospěšné živiny a řadí se tak mezi běžně dostupné a levné superpotraviny. Vedle bílkovin a komplexních sacharidů obsahuje i důležité omega-6 nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovoukterá pomáhá snižovat cholesterol.
Dále cizrna obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A, vitamin E, draslík, hořčík, magan, fosfor, měď, selen, železo, zinek a vápník.

Jaký má cizrna vliv na naše zdraví?

Cizrna díky všem cenným živinám, které obsahuje, má velmi pozitivní vliv na naše celkové zdraví. Pokud budeme cizrnu konzumovat častěji, můžeme předejít spoustě zdravotním problémům.

  • podporuje srdce497586_bio-cizrna-sterilovana-rapunzel-400-g
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje problémy se zácpou a funkci střev
  • příznivě působí i na činnost metabolismu živin a nervové soustavy
  • posiluje imunitu
  • omlazuje pokožku

Jak si připravit cizrnové mlsání?

Sterilovanou cizrnu slijte, důkladně propláchněte a nechte okapat. Smíchejte s trochou olivového oleje, osolte a přidejte oblíbené koření jako např: 
uzená paprika
sušený česnek
kari
mleté chilli nebo
grilovací směs... nebojte se experimentovat.

Okořeněnou cizrnu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C
na 30 minut. Pokud se Vám bude zdát málo křupavá, můžete nechat i péct déle. 

Křupky se dají vyrobit i ze suché suroviny. Sice si přiděláte práci dlouhým namáčením a vařením, ale výsledná chuť a křupavost Vám bude odměnou bez vlivu chuti nálevu.