Bramboráky z cukety

 

20230908_203351

Bramboráky z cukety

Cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny.
 
🥒 Minimální obsah kalorií
🥒 Vysoký obsah minerálů - hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor a karotenů.
🥒 Příznivě působí na srdce, ledviny i trávicí ústrojí.
🥒 Pomáhá také při léčbě cukrovky, revmatismu, dny i rakoviny. 
🥒 Skvělá při redukční dietě
🥒 Velké množství provitaminu A,B a C
🥒  Dobře působí na trávení a má vysoký obsah vlákniny.
🥒  91 % vody, detoxikuje a odvodňuje organismus 
🥒  Ulevuje překyselenému žaludku
🥒  Zvyšuje imunitu
🥒  Podporuje činnost mozku
 
Cuketa se velmi dobře pěstuje. Dá se proto snadno sehnat z domácích zdrojů, kdy zahrádkáři nemají pro velkou úrodu uplatnění.
 
Recept:
 
2 větší cukety, nevadí i velká přerostlá
2 vejce
5 stroužků česneku
1 cibule
100g šunky nebo slaniny
1 hrnek rozemletých ovesných vloček
špaldová celozrnná mouka
řepkový olej
 
Postup:

Cuketu nastrouháme, osolíme a chvilku necháme, než pustí vodu.

Vodu z nastrouhané cukety pečlivě vymačkáme. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli najemno, slaninu na drobné kousky, 2 vejce, majoránku a zamícháme.
Nakonec přidáme rozemleté vločky, necháme chvíli nabobtnat a do požadovanou konzistenci získáme špaldovou celozrnnou moukou.

Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Na rozpálený plech tvoříme placičky, které několikrát během pečení obrátíme, aby byly co nejkřupavější.
 
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!