Bezlepkové palačinky
Bezlepková strava je stále více vyhledávanou možností, jak se zbavit některých zdravotních problémů. Intolerancí ne lepek trpí 1% populace. To je až 100.000 obyvatel. Bohužel 9 z 10 pacientů vůbec neví, že je něco takového trápí.
Intolerance na lepek může být podmíněna autoimunitními nebo alergickými procesy, ale i neimunitními mechanismy.
Celiakie je z krve prokázaná autoimunitní nemoc, kdy lepek je spouštěčem celého procesu. Bezlepková dieta už se musí dodržovat celoživotně. Porušováním diety a přijímáním lepku ve stravě se poškozuje sliznice tenkého střeva. To pak vede k poruše vstřebávání živit, vitamínů a všech prospěšných látek. Pacient může trpět nadýmáním, průjmy, bolestmi břicha nebo hubnutím. 90% pacientů ale těmito příznaky vůbec trpět nemusí. S celiakií je spojena i chudokrevnost, únava, bolest kloubů, osteoporóza nebo nemožnost otěhotnět.
Alergie na lepek se projevuje různými projevy, ale nepoškozuje střevní sliznice. V tomto případě se spíš jedná o problémy kožního rázu jako je ekzém a kopřivka. Dále dýchací problémy, astma, průjem, zvracení...
Neimunitní problémy spojené s užíváním lepku se velmi těžko prokazují. V krvi nelze najít protilátky ani se vlivem lepku nepoškozuje střevní sliznice. Přesto se nesnášenlivost lepku projevuje velmi podobně jako u těch prokázaných variant. Objevuje se nadýmání, únava, bolest hlavy a často tato nesnášenlivost lepku volně přechází do syndromu dráždivého tračníku s průjmy. Tyto příznaky pak bezlepková dieta velmi příznivě zmírňuje.
Pokud máte podezření, že byste některou z variant bezlepkových intolerancí mohli trpět, určitě navštivte lékaře, který udělá krevní testy. Pokud vyjdou negativně i tak můžete trpět neimunitní variantou, která není prokazatelná. Bezlepková dieta je naprosto bezpečná pro každého. Je třeba ji dodržovat alespoň 3 měsíce, aby se případné zlepšení projevilo. Léčbu je vhodné podpořit probiotiky a také se snažit doplňovat dostatečné množství vlákniny, na kterou je bezlepková dieta chudší.
Bezlepkové palačinky
Klasickou mouku stačí nahradit tou bez obsahu lepku. Vybírat můžete z oříškových nebo bezlepkových. Koupit si můžete i rovnou bezlepkovou směs na palačinky. Se směsí máte jistotu, že se palačinky povedou a budou krásně vláčné. Stačí smíchat s vodou a můžete péct.
Opečené palačinky můžete natřít vynikajícími džemy a marmeládami nebo oříškovými pomazánkami. Na ozdobu můžete vyzkoušet sladivé nebo zero sirupy.
Směs na palačinky i zero sirup na palačinky najdete také v aktuálním výprodeji.
Dobrou chuť a pevné zdraví přeje MUUW!