Domácí bezinková šťáva

20230607_110427

Domácí bezinková šťáva

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říká české přísloví.  Oblíbená bylinka má celou řadu prospěšných účinků na naše zdraví. Právě teď je na sběr bezových květů ideální čas.

Květy bezu jsou silný antioxidant a podporují imunitní systém. Čaj nebo sirup působí protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, snižuje horečku a usnadňuje vykašlávání.

Limonáda z bezového sirupu je velmi oblíbená, lahodně aromatická a ještě zdraví prospěšná. V horkých dnech je hlavně neodolatelně osvěžující.

Recept:870_hollinger-limonada-z-kvetu-cerneho-bezu-bio-500-ml

cca 30 květů bezu
2 litry vody
1 kg třtinového cukru
2-3 citrony
1 čajová lžička kyseliny citrónové

Natrhané květy bezu necháme rozložené přes noc, aby mohli utéct případní broučci. Květy nikdy neomýváme, vložíme je do hrnce a přidáme nakrájený citrón na kolečka. Vodu smícháme s cukrem a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté nalijeme na květy s citrony, přiklopíme a necháme louhovat do druhého dne.

Druhý den přecedíme přes plátno, vymačkáme a vmícháme kyselinu citronovou. 

Takto je hotová šťáva za studena. Zachovává si všechny benefity, ale vydrží 2 až 3 týdny. Pokud chceme, abychom mohli šťávu uskladnit alespoň na 6 měsíců, převaříme a uchováváme v lednici nebo můžeme šťávu také zavařit do sklenic. Působením tepla se nám ale trochu sníží léčebné účinky.

Určitě můžete vyzkoušet i variantu bez cukru. Hotovou neoslazen šťávu si můžete dosladit medem nebo různými alternativními sladkými sirupy těsně před konzumací. Šťávu bez cukru musíte skladovat v lednici vždy a doba spotřeby se zkracuje.

Pokud si bezinkovou šťávu zamilujete, ale dojdou Vám vlastní zásoby, vyzkoušejte naší hotovou bezinkovou limonádu v biokvalitě. 
Hollinger Limonáda z květu černého bezu BIO 500 ml | MUUW

Příjemné osvěžení Vám přeje Muuw!