Banana bread - banánový chlebíček
Banánový chléb neboli Banana bread vynalezly šetrné hospodyňky z USA, kterým bylo líto vyhazovat zralé banány.
Dějiny toho moučníku sahají až do 30. let minulého stolení, kdy byl recept použit na propagaci jedlé sody a kypřícího prášku. Největší oblibu si ale získal v roce 1950 po vydání knihy banánových receptů od největšího banánového distributora.
Slavný americký banánový moučník má spoustu podob a variant. Všechny recepty mají společné rozmačkané banány. Díky nim není moučník suchý ani dusivý. Američané si ho nejraději potírají typickým arašídovým máslem. Použít ale můžete i spoustu jiných oříškových másel a pomazánek včetně těch proteinových. My jsme si chlebíček namazali výbornou Moi Müv pomazánkou od Gym Beam.
4 banány
2 vejce
80g ghí másla
100ml kefíru
250g hladké špaldové mouky
100g sušené třtinové šťávy Panela
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
Vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
špetka soli
Postup:
Vymažeme máslem chlebovou formu (25cm) a předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Banány vyšleháme nebo rozmixujeme s vejcem, máslem, panelou, vanilkou a kefírem. Vše by mělo mít stejnou teplotu. Poté přidáme špaldovou mouku smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Nakonec už jen špetka soli a promícháme. Nalijeme do připravené formy a pečeme 50-60 minut nebo dokud nezůstane špejle po zapíchnutí suchá.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!
Ve spolupráci s trenérkou Luckou
Lucka Šebková - Fitness Trainer (@luckasebkova) • Fotky a videa na Instagramu