Babiččina bublanina
🍒 Bublanina je tradičním českým letním dezertem. Nejtypičtější je asi ta s třešněmi, ale použít můžeme jakékoliv sezónní ovoce jako třeba maliny, jahody nebo rybíz.
🍒 Jak už název napovídá, bublanina vznikla od slova bublat. Těsto vyběhne a jsou na něm boule. Dříve to bylo mnohem viditelnější, protože bublanina vůbec nebyla nadýchaná. Zvlněné těsto připomínalo spíš omeletu s třešněmi.
🍒 Dnešní bublanina by měla být vláčná a nakypřená. Nejčastěji se používá třené nebo piškotové těsto. Ta je vhodné zvláčnit, aby bublanina nebyla příliš suchá. Skvěle se k tomu hodí smetana, kefír, máslo, olej nebo tvaroh.
🍒Ovoce by nemělo klesat ke dnu. Tady je pak větší jistotou hutnější třené těsto. Ovoce také můžeme obalit v mouce. Ta nasákne přebytečnou vodu a ovoce pak zůstane na vrchu moučníku.
My jsme zvolili piškotové těsto a bublanina je opravdu extra nadýchaná.
🍒 Ingredience:
4 ks vejce
1 ks kypřící prášek
100g březový cukr
1ks vanilkový cukr
300g polohrubá mouka
1dcl řepkový olej
1dcl vlažná voda
500g ovoce
Hrubá mouka na vysípání formy a obalení ovoce
🍒 Postup přípravy:
Vejce utřeme s cukrem, čím více, tím bude bublanina nadýchanější. Postupně přidáme vodu, olej a mouku smíchanou s kypřícím práškem.
Piškotové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Vršek těsta poklademe ovocem obaleném v mouce a dáme do trouby. Pečeme cca. 30 min při 180 stupních.
Upečený moučník pocukrujeme.
Dobrou chuť Vám přeje MUUW!