Amarant 500 g BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.111042Související produkty
Detailní popis produktu
Amarant je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Skvěle se kombinuje s rýží a jinými obilovinami. Lze z něj udělat domácí popcorn nebo připravit vynikající rizoto. Vychutnejte si ho v biokvalitě.
Využití:
- příloha - amarant můžeme k pokrmům přidávat jako přílohu samotný nebo ho lze kombinovat s rýží, jáhly a kukuřicí, vždy kombinujte 1 díl amarantu a 4 díly jiné obiloviny
- kaše - 100 g amarantu vařte 20 minut s 300 ml tekutiny, občas promíchejte, přidejte 4 lžíce ovesných vloček a 200 ml tekutiny, poté vařte ještě 5 minut a máte hotovo, dozdobte a dochuťte dle libosti ořechy, ovocem a kořením
- polévka - do vaši oblíbené polévky zkuste při vaření (například spolu s bramborami) přidat 4 lžíce amarantu
- pudink - 60 g amarantu propláchněte a vařte ho v cca 300 ml tekutiny asi 20 minut, po uvaření přisypte kakao a skořici, nechte vychladnout a přimíchejte předem namočená chia semínka (5 g), dochucujte medem a citrónem, před podáváním zchlaďte směs přes noc v ledničce
- zeleninový salát - uvařený a vychladlý amarant smíchejte s oblíbenou čerstvou zeleninou
- rizoto - přidejte amarant do rizota nebo třeba i do zeleninového kuskus
- popcorn - tedy spíš popamarant, pořádně rozehřejte vyšší hrnec, přisypte 2 lžíce amarantu, po chvíli začne pukat, když vypuká většina, přesypte ho do mísy
- alegría - mexická sladká pochoutka, nejdříve si připravíte popamarant (půl šálku nevypukaného), poté na mírně rozehřátou pánev dejte 3 lžíce medu, následně přidejte popamarant, špetku soli a 3 lžíce kakaa, vše řádně promíchejte a směs natlačte do malého pekáčku (na chleba), nechte zchladnout a poté krájejte na plátky
- amarantový kotlík
Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.
Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, a ten zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Složení:
Amarant*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení:
Amarant.
Země původu:
Indie
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
Propláchnutý amarant vařte v dvojnásobném množství vody cca 30 minut a nechte pod pokličkou dojít.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Amarant - laskavec |
---|---|
Hmotnost: | 0.504 kg |
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota: | 1513 kj / 359 kcal |
Tuky: | 6,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,9 g |
Sacharidy: | 56 g |
z toho cukry: | 1,6 g |
Bílkoviny: | 14 g |
Sůl: | 0,01 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.